Egenandeler på helsetjenestene øker, momsen øker, barnehageplassene blir dyrere, og skoleelever skal tilbringe flere timer i klasserommet.

I forslaget til statsbudsjettet som ble lagt fram onsdag formiddag, går regjeringen inn for å øke momsen med 1 prosentpoeng, melder NTB.

Dette gir staten 6 milliarder i økte inntekter og vil innebære at forbrukere må betale mer for varer og tjenester.

Letter på personbeskatningen

Til gjengjeld vil regjeringen lette litt på personbeskatningen. Fordelsbeskatningen på egen bolig og fritidseiendom foreslås fjernet.

Minstefradraget for lønnsinntekter økes fra 24 til 27 prosent med en øvre grense på 56.000 kroner til erstatning for dagens grense på 47.000 kroner. Innslagspunktet for toppskatten heves til 381.000 kroner.

Frikortgrensen for hva du man kan tjene skattefritt økes til 30.000 kroner.

Her er noe av det som får betydning for deg ifølge statsbudsjettforslaget:

** Medisiner og helsetjenester blir dyrere for dem som ikke er minstepensjonister eller har svært høye helseutgifter.

** Det blir dyrere å velge behandling ved et sykehus langt hjemmefra i forbindelse med fritt sykehusvalg. Egenandelen for reiser utenfor egen helseregion er foreslått doblet fra 440 til 880 kroner tur-retur.

** TV-lisensen øker med 38 kroner til 1.840 kroner neste år. I tillegg kommer en merverdiavgift på 7 prosent.

** Kino blir dyrere, fordi regjeringen vil legge 7 prosent moms på kinobesøk.

** Skal du ut og reise neste år, slipper du å ta med deg bæreposer fulle av taxfreevarer på flyet hjem. Regjeringen vil åpne for taxfreesalg på norske flyplasser også for passasjerer som ankommer fra reiser i utlandet.

** Alkoholavgiften endres ikke.

** Skattefritaket for gaver til frivillige organisasjoner økes fra 6.000 til 12.000 kroner.

** Regjeringen vil øke beløpet som årlig ettergis av studielånet fra 16.500 til 25.000 kroner for dem som slår seg ned i Finnmark eller Nord-Troms etter endt utdanning.

** Regjeringen vil øke dimisjonsgodtgjørelsen for vernepliktige fra 8.900 kroner til 15.000 kroner.

** Ifølge barnehageforliket skulle maksimalprisen på en barnehageplass gå ned fra 2.750 kroner til 1.750 kroner i måneden fra 1. august neste år, denne prisnedgangen vil regjeringen utsette.

** Barn i grunnskolen må belage seg på å tilbringe mer tid i klasserommet. Timetallet for 1. til 4. klasse i grunnskolen økes med fire timer i uka fra skoleåret 2005-2006.

Oversikten viser hva budsjettforslaget vil bety for folk flest dersom det går i gjennom. Foto: Trond Sandnes