Onsdag morgen, under en pressekonferanse, annonserte Audun Lysbakken at han ikke vil stille til gjenvalg som leder i Sosialistisk Venstreparti. Han pekte på hensynet til familien som årsak til det.

Den Tromsø-bosatte statsviteren Troy Saghaug Broderstad, som er tilknyttet både forskningsinstituttet Norce i Breivika og Universitetet i Bergen, mener det er tre klare kandidater til ledervervet.

LES OGSÅ: Tromsø-topp skal lede arbeidet med å finne ny leder for SV etter Lysbakken

Første kandidat er tromsøværingen Torgeir Knag Fylkesnes, som deler nestledervevet i partiet med kandidat nummer to, partiveteran Kirsti Bergstø. Den tredje klare kandidaten er finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski, som er andre nestleder i finanskomiteen på Stortinget. De to sistnevnte er fra henholdsvis Nesseby og Kirkenes i Finnmark.

– Fylkesnes har en veldig høy standing internt i partiet, i hvert fall i stortingsgruppen. Det ser man ved at han ble sendt som forhandlingsdelegat til Arbeiderpartiet. Men Fylkesnes har også noen skudd for baugen, og da tenker jeg på pendlerboligsaken, sier Broderstad.

STATSVITER: Troy Saghaug Broderstad holder en knapp på Bergstø som ny SV-leder. Foto: Ronald Johansen

Skudd for baugen for Fylkesnes

Skatteetaten mener at fordi Fylkesnes har leid ut rom i Tromsø, så skal han skatte av hele verdien av pendlerboligen i Oslo. I juni skal Skatteetaten ha varslet Stortinget om at Fylkesnes skulle ha innberettet 1.049.152 kroner for pendlerboligen han har hatt som stortingsrepresentant i perioden 2017–2020.

– Han har jo profilert seg veldig på politikk som skal ta folk som spekulerer i bolig. Når han går ut så høyt, og så moralistisk, så er fallet høyt når han selv blir felt. Det spørs hvordan SV sine medlemmer stiller seg til den saken. Jeg har et inntrykk av at folk i den generelle befolkningen har en tendens til å miste tillit til politikere som har blitt rammet på den måten, kommenterer Broderstad.

Bergstø har allerede gått ut i mediene og kommentert at hun synes det er hyggelig å bli pekt på og «å få en sånn henvendelse».

– Man må jo gå ut fra at partiet har vært orientert om saken lenge før Lysbakken gikk ut med at han ikke ønsker å stille til gjenvalg, og da er spørsmålet om man allerede er godt i gang med prosessen internt i partiet. Har hun fått en henvendelse fra valgkomiteen, spør Borderstad.

AKTUELL: Nestleder i SV, Kirsti Bergstø, under landsstyremøtet i SV på Thon Hotel Opera i Oslo i 2020. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Kaski er miljøkandidaten

Spørsmålet om Norges forhold til Russland og USA var utgangspunktet for at SV så dagens lys som parti. USA-skeptiske medlemmer av Arbeiderpartiet ble ekskludert i 1961. Dette var startskuddet for Sosialistisk Folkeparti og senere Sosialistisk Venstreparti.

– Men i dag er SV et parti som profilerer seg mest på omfordeling og miljøpolitikk, sier Broderstad.

Kaski er den kandidaten med minst erfaring av de tre. Hun var imidlertid aktiv i miljøbevegelsen lenge før hun ble aktiv i SV.

– Jeg har inntrykk av at hun som finanspolitisk talsperson for partiet har fått mye tillit, men de to andre kandidatene er nok mer synlige og tydelige stemmer, sier Borderstad.

SENTRAL: Kari Elisabeth Kaski presenterte revidert nasjonalbudsjett sammen med Eigil Knutsen (Ap) og Geir Pollestad (Sp) i år. Rollen som finanspolitisk talsperson er viktig i ethvert parti. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Nato-spørsmålet vil bli sentralt

Han mener Bergstø er en sterk kandidat. Hun har fungert som leder de gangene Lysbakken har vært ute, og har lang fartstid i partiet.

– Hun tok vel over som SU-leder etter Lysbakken, som også hadde det vervet. Så det er snakk om lang historikk, sier Broderstad.

– Men om man ser bort fra pendlerboligsaken, tror jeg det er Nato-spørsmålet som kanskje avgjør hvem medlemmene i SV kommer til å stemme på. Både Fylkesnes og Kaski har vært tydelige på at det ikke går an å være mot Nato i dag, mens Bergstø har vært mer vinglete, eller ikke vinglete, men mindre kontant i støtten, fortsetter han.

I pressekonferansen sa Lysbakken at Nato-spørsmålet er en debatt partiet må ta, og partiet har allerede varslet at det vil bli et tema på landsstyremøtet i mars neste år.

– Jeg tror de unge, høyt utdanna SV-medlemmene, kommer til å stemme på en kandidat som er for Nato. Dette med en nordisk forsvarsallianse, som det har vært snakk om, er jo ikke reelt lenger, nå som både Sverige og Finland har meldt seg inn i Nato. De gamle SV-erne mener nok likevel at motstand mot Nato er viktig, dette er jo et parti som faktisk eksiterer i dag på grunn av den motstanden, sier Broderstad.

Holder en knapp på Bergstø

Om du skal se inn i krystallkula, hvem blir ny SV-leder?

– Det er vanskelig å si, men magefølelsen – og la meg understreke at dette kun er magefølelsen seks timer etter Lysbakkens pressekonferanse – sier at Bergstø er en knapp favoritt. Av de tre har hun mest erfaring, hun har vikariert for Lysbakken og har vært lengst i partiet, og Fylkesnes har som nevnt pendlerboligsaken på seg, svarer statsviteren.

LEDERKANDIDAT: Torgeir Knag Fylkesnes sier det er stort spørsmål om han selv ønsker seg til topps i partiet, men påpeker at det er partiet som først skal få svar fra ham. Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Fylkesnes: – Et stort spørsmål

– Det er et stort spørsmål, svarer Fylkesnes da iTromsø spør hvorvidt han selv kunne ønsket seg ledervervet i partiet.

– Men det er partiet som først skal få svar fra meg, fortsetter han.

Fylkesnes nevnes sammen med Bergstø og Kaski som noen av de sterkeste kandidatene til å overta, og nestlederen omtaler de begge som absolutt gode kandidater.

– Og vi har enda flere gode kandidater i partiet som kan bekle lederrollen. Det viktigste er at vi finner en samlende kandidat, sier han.