Torsdag morgen sendte Meteorologisk institutt ut to farevarsler knytta til snøfokk og kraftige snøbyger.

Dette kan skape trøbbel på veiene, og trafikkoperatør i Statens vegvesen, Bente Nyland, kommer med en klar oppfordring til bilistene:

– Det er meldt mye snø i kombinasjon med kraftig vind. Vi anbefaler å både sjekke værvarslingene og trafikkmeldinger før man kjører på tur, sier hun.

Etter klokken 14.00 torsdag vil det være spesielt vanskelige forhold. Dette vil avta i løpet av fredagskvelden.

– Siden det er høy skredfare, spesielt på utsatte steder, er det mye som kan skje. Har du tenkt deg ut på veien, men like gjerne kan vente til det blir bedre værforhold, så anbefaler jeg det, sier hun.

Nyland legger til at bilistene bør være ekstra oppmerksom, og stoppe bilen om forholdene blir for krevende.

– I tilfelle man blir stående fast i trafikken, anbefaler vi å ha med varmt tøy og spade i bilen.

– Har du tenkt deg ut på veien, men like gjerne kan vente til lørdag så anbefaler jeg det. Hvis du må ut og kjøre, sørg for å være godt forberedt med full tank eller fulladet batteri på bilen. I tillegg bør du ha godt med mat, drikke og varme klær til alle passasjerer, oppfordrer trafikkoperatøren.

– Trodde folk hadde skjønt det nå

Operasjonsleder i Troms politidistrikt, Rune Nilsen, oppfordrer til å kjøre etter vind og værforhold.

Han minner også om at man må koste godt av bilen før man setter seg bak rattet, ellers kan det fort koste deg 2.800 kroner i bøter.

– Man kan ikke bare koste av vinduene, men man må koste av taket på bilen også. Plutselig får man et skred over frontruta, fordi man må bråstoppe. Det skaper trafikkfarlige situasjoner, forklarer Nilsen.

Siden snøen kommer fykende uten stans, oppfordrer Nilsen tromsøværingene til å vise hensyn til brøytebilene. Han forteller at det kan oppstå trafikale utfordringer.

– Vær tålmodig i trafikken. Vi vet av erfaringer at det er enkelte bakker som er utfordrende i byen, så det kan fort kan oppstå problemer der.

Nilsen vil også komme med en liten oppmuntring:

– Vi går mot sluttspurten, vi går mot lysere tider, sier Nilsen og flirer.

Snøen tar ingen pauser

Meteorolog Peter Eikrem forteller at været torsdag morgen bare er småtteri sammenlignet med hvordan det skal bli.

– Det er meldt konstant snøfokk, det er sjeldent at det skal pågå i ett i en så lang periode som det er meldt nå. Vi er nok vant til perioder med nedbør, men det kan bli mer krevende nå fordi det ikke blir noen pauser, forteller Eikrem.

I tillegg vil det komme kraftig vind fra øst.

– Sterk vind og snø er ikke en god kombinasjon. Det kan skape problemer, forklarer Eikrem.

Det er ventet mellom 25 til 30 centimeter snø. Han forteller at siden det skjer så mye med været, er det ingen som slipper unna.

– Snøen blir verst for dem som skal måke, snøfokken blir verst for bilistene, sier han.

Etter fredag kveld vil snøfokken gi seg, men meteorologen kommer med en klar oppfordring.

– Det er viktig å ha i bakhodet at det fortsatt er snøskredfare, til tross for at været har roet seg. Mange tenker nok at det er bra med mer snø på fjellet, men det er viktig å sjekke varslingene først.