Daglig leder i Ferdighus, Ole-Martin Larsen, og markedsansvarlig Lars Gjerpe mener media har spilt en stor rolle i å forme oppfatningen om at det er for dyrt å kjøpe ny bolig, og mener bildet har blitt ytterligere svartmalt av prisstigningen på blant annet trelast, som følge av krigen i Ukraina.

– Det har vært mye skriverier i avisene om boligmarkedet og hvor vanskelig det er for unge å komme seg inn på boligmarkedet — og spesielt hvor dyrt det er å bygge nytt. Dette har vært med på å forme forståelsen av at det er usannsynlig for folk, og særlig unge folk — å ha råd til å kjøpe seg noe nytt. Men å kjøpe nytt trenger ikke å koste mer enn å kjøpe brukt, påpeker Gjerpe og Larsen.

God respons

Gjerpe forklarer at Ferdighus derfor valgte å legge ut et par eksempel-annonser på Finn, der de ønsket å vise frem hva de kan bygge, og hvilke priser de opererer med for enkle eneboliger i Sørreisa.

– Vi ville med dette få frem at den samme kundegruppa som gjerne drar på visninger av brukte, gjerne eldre eneboliger, nå har mulighet til å kjøpe seg noe helt nytt med garanti og med mulighet til å kunne påvirke selv hvordan huset skal se ut. Alt fra materialvalg til fargevalg gjør at kundene kan gjøre huset til sitt eget — og det i samme prissjikt, kanskje rimeligere til og med, enn brukte boliger, forsikrer Gjerpe.

– Hvilket prissjikt snakker vi da?

– De to vi la ut nå nylig, ligger begge ute til under tre millioner kroner, med tomt og grunnarbeid og det hele. Gjennomsnittshuset som vi bygger, koster mer enn det — men selv om vi bygger mye som er stort og flott, så tilbyr vi boliger i alle prissjikt. Folk i Tromsø kan legge ti millioner på bordet for ei leilighet på 100 kvadrat, mens her i Sørreisa kan folk slippe unna med tre millioner for en enebolig på samme størrelse. Det setter ting litt i perspektiv, sier Gjerpe, og legger til at de raskt fikk henvendelser på annonsene etter de hadde lagt dem ut.

– Vi fikk flere konkrete henvendelser innen bare et døgn etter at vi hadde lagt ut annonsene, og da var det mange som fortalte at de ikke var klar over at de kunne bygge nytt i samme prissjiktet som brukt, sier Gjerpe.

Kunnskapsmangel

Gjerpe mener årsaken til at mange ikke tar kontakt med dem for å undersøke nærmere om husbygging, priser og tomter, handler om kunnskapsmangel.

– Det er nok mange som ikke har kunnskap om hvordan de går frem i forhold til tomter, og i tillegg tror mange at de må plukke hus rett ut av katalogen vår. Selv om vi også tilbyr standardløsninger, så må jeg ofte forklare til kunden at nå er det dere som skal bygge drømmehuset — da står dere fritt til å velge selv. Kundene har med andre ord veldig mange muligheter, og det er enklere å bygge nytt hus enn hva folk tror, fastslår Gjerpe.

Gjerpe forklarer at de både kjøper tomter og felt hvor de setter opp hus, slik som i Skibakken på Finnsnes og Ytterholtet i Sørreisa. I tillegg setter de opp hus på tomter som folk selv har kjøpt eller eier fra før.

– Vi prøver å utvikle steder der det ikke er boligfelt i utgangspunktet, og så gjøre disse stedene om slik at vi kan plassere hus der. Slik skaper vi alternativer for folk på markedet, sier Gjerpe.

Gunstig tidspunkt

Sørreisa-bedriften har ifølge daglig leder Ole-Martin Larsen hele Nord-Norge som sitt nedslagsfelt, og holder blant annet på med prosjekter i Narvik, Tromsø og Skibotn, i tillegg til prosjektene i nærområdet.

– Vi bygger der folk har lyst til å bygge, og vi er jo heldig som kan bygge elementene på fabrikken vår, for det korter ned tida vi bruker på byggeplassen. Det gjør at vi kan ha våre ansatte boende en periode i Finnmark, for eksempel, for periodene blir ikke så lange, sier Larsen, og fortsetter:

– Nå går vi mot den tiden av året der det erfaringsmessig er roligst på markedet. Særlig november og desember bruker å være rolige måneder, for da er folk mer opptatt av gaveinnkjøp og å stelle i stand til jul. Men så fort snøen smelter på våren, så begynner markedet å våkne igjen, sier Larsen.

– Er det noe håp for at det legges ut hus på Black Friday-salg hos dere i år?

– Nei ikke foreløpig, smiler Larsen og Gjerpe, og legger til:

– Nå har vi gått gjennom en periode der nesten alle boligene som har blitt solgt her i Sørreisa, har gått over takst. Og fortsatt er det mye som går over takst. Det betyr bare at det er et sunt og godt boligmarked. Men nå begynner prisene på både trelast og stål å gå ned etter å ha vært på et høyt nivå en periode. Så for de som kanskje valgte å sette husbygging på vent for et års tid siden, kan det være lurt å plukke opp ballen igjen, avslutter Gjerpe.