For andre gang har en søknad til Troms Holding om delfinansiering av en fergeløsning mellom Harstad og Senja blitt avslått.

Det er ikke ordføreren i Senja og hans ordførerkollega i Harstad fornøyde med.

– Vi opplever at fylkeskommunen gjennom sitt Troms Holding AS ikke lytter til signalene som kommer gjennom politiske vedtak i — og initiativer fra Sør- og Midt-Troms, sier Tom-Rune Eliseussen og Kari-Anne Opsal.

De to ordførerne viser til at Troms Holding er en viktig aktør for å kanalisere fylkeskommunens midler til steds- og næringsutvikling i regionen, dette ved at penger tildeles til infrastruktur, samfunns- og næringsutvikling, stedsutvikling, og folkehelse.

Duo: Senja-ordfører Tom-Rune Eliseussen og Harstad-ordfører Kari-Anne Opsal jobber sammen for å sette fokus på fergebehovet. Foto: Harstad Tidende

Tilgjengelig for reiselivet

Ordførere i øyriket i Troms (Harstad/Senja) har over tid ropt høyt om behovet for å få etablert fergeforbindelse mellom Harstad og Senja. De mener at en slik forbindelse vil gjøre en fantastisk øyregion tilgjengelig for reiselivet, samtidig som det styrker mobiliteten i Midt- og Sør-Troms.

– Vi tror sterkt på at samferdselsløsningen vil åpne opp regionen for reiselivet, samtidig som det bidrar til å balansere det sterke trykket fra tilreisende turister til dette enestående øyriket, sier Opsal og Eliseussen.

De to ordførerne mener også at fergetilbudet vil kunne gjøre regionen tilgjengelig for reiselivsmarkedet i rommet mellom Lofoten og Tromsø.

Natur- og kulturbasert reiseliv

Politikerne i regionen har jobbet sammen med næringer med «Mulighetsstudium for øyriket», og «Handlingsplan for øyriket Troms», hvor det pekes på et stort regionalt potensial i å tilgjengeliggjøre Øyriket nord i Harstad kommune og sør på Senja, ved å etablere en fergeforbindelse mellom Bjarkøy og Skrolsvik. I flere runder har kommunene tatt opp saken med fylkeskommunen for å få til en finansiering av dette nye fergetilbudet.

– Vi vil skape økt aktivitet i det regionale øyriket Hinnøya – Senja og øyene rundt. Dette vil tilføre merverdi til reiselivsregionen, som har et stort potensial innen et voksende marked for natur- og kulturbasert reiseliv, sier Eliseussen.

– Vi vil tilføre nytt innhold i aksen mellom reiselivsregionene Lofoten og Tromsø. Det er også i tiden som kommer muligheter til å få samhandling mellom prosjektene «Tore Hunds rike» og «Jubileums-markeringen for slaget på Stiklestad», og en internasjonal TV-serie om Tore Hund. Slik vil media synliggjøre regionen, men vi må samarbeide om å gjøre regionen tilgjengelig for tilreisende, sier Opsal.

Hun og Eliseussen gir ikke opp prosjektet, og kommer med en oppfordring:

– Nå som veien er blitt litt lengere med avslaget, må også fylkestingspolitikerne engasjere seg, mener de to.