Regjeringens nye forslag om grunnrenteskatt på laksenæringen får store konsekvenser for børsnoterte sjømatselskaper.

Lerøy Seafood Group melder mandag at det trekker kjøp av lisenskapasitet i kjølvannet av forslaget.

Lerøy kjøpte tidligere i år 614 tonn maksimalt tillatt biomasse til en samlet verdi på 123 millioner kroner, men selskapet har nå besluttet å heve dette kjøpet.

Selskapet skriver at forslaget om innføring av grunnrenteskatt og dermed å øke skattesatsen fra 22 prosent til 62 prosent skaper uforsvarlige rammevilkår for næringen i Norge, og endrer muligheter og incentiver for andre investeringer enn til vedlikehold.

«Alle større nye investeringer i konsernets verdikjede i Norge må dessverre settes på vent i påvente av Stortingets beslutning», skriver selskapet.

Styret har i dag besluttet å stanse en allerede påbegynt investering i økt bearbeidingskapasitet, på 420 millioner kroner på Skjervøy i Troms, står det i meldingen.

– Vil stanse utviklingen

Lerøy-sjef Henning Beltestad sier Norge bør ta ansvar, ikke minst i disse tider, og fortsatt legge til rette for produksjon av mat til verdens befolkning.

– Denne desentraliserte distriktsnæringen har gjennom noen tiår bygget en unik verdikjede tuftet på kompetanse og risikovilje.

Beltestad sier at denne verdikjeden har et stort potensial for videreutvikling, men da må nasjonal ledelse arbeide sammen med dem og bidra til forutsigbarhet og forsvarlige rammevilkår.

– Forslaget om grunnrenteskatt vil stanse utviklingen av næringens verdikjede og dermed redusere alle dens direkte og indirekte ringvirkninger langs kysten, sier Beltestad.

Lerøy har så mål å omsette for 50 milliarder kroner innen 2030, meldte selskapet nylig i forbindelse med sin kapitalmarkedsdag. I fjor kom omsetningen på 23,1 milliarder kroner.

Følger Salmar

Lerøy følger dermed etter Salmar, som varslet tilsvarende grep på fredag. De hevet kjøpet av lisens for 1.223 tonn laks for 244,6 millioner kroner.

Verdien av sjømatselskapene på Oslo Børs har falt med milliarder etter at regjeringen onsdag foreslo grunnrenteskatt for havbruk og landbasert vindkraft og økt grunnrenteskatt på vannkraft. Samtidig ga regjeringen selskapene som påvirkes mulighet til å si fra seg lisens til økt kapasitet kjøpt på auksjon tidligere i år.

Det skulle vært en ny auksjon tidligere i år, men denne er utsatt til 12. oktober.