De siste to dagene har det falt 20 centimeter snø hos Vervarslinga for Nord-Norge i Tromsø. Onsdag morgen var snødybden 40 centimeter midt på øya. Også på Senja kom det opp mot 10–15 centimeter nysnø natt til onsdag. Men den som hadde håpet at nysnøen skulle smelte raskt, blir skuffet.

– Vi har gode nyheter til de som er glade i snø og ski. Det ser ut som at det blir kaldt i flere uker fremover, sier statsmeteorolog, Anita Ager-Wick til iTromsø.

Bygene står i kø

Hun har analysert satellittbildene fra polisen nord for Svalbard og sørover. Der er det fullt av hvite dotter i havet, som betyr snøbyger. Luftstrømmene er slik at disse trekker sørover mot fastlandet.

– Som man ser på satellittbildet, er hele havet fullt av byger. Når det blåser inn mot land, står bygene praktisk talt i kø inn fra havet, sier statsmeteorologen.

PÅ ’AN IGJEN: Allerede har det lavet ned godt over Troms det siste døgnet. Her er en av beboerne på Dramsvegen i gang med morramåkingen onsdag. Foto: Ronald Johansen

– Kan vi få polare lavtrykk?

– Det kan dannes polare lavtrykk av lufta fra nord. Vi hadde ett utenfor kysten av Finnmark i går. Det er mulig at vi kan få polare lavtrykk, eller mer sannsynlig kraftige byger. Vi kan fort få ganske mye snø og vind på kort tid, sier hun.

Kjølig i flere uker

Det betyr at hun vurderer at det blir kjølig ut neste uke, uka etter, og sannsynligvis uka deretter.

– Når skal det da begynne å smelte?

– Sola begynner jo å bli sterk, så så fort sola vises, vil det kunne smelte noe. Samtidig er lufta kjølig. Vi har ikke sommervarme i sikte med det første, sier meteorologen.

Samtidig minner hun om at vi fortsatt i april.

– Vi kan ha fine dager med nysnø i fjellet. Jeg tror ikke vi bare skal fokusere på at det er negativt. De som er glade i snø, nyter godt av påfyllet, sier hun.

Tror snøen ligger til etter 17. mai

– I fjor var snøen borte 21. mai, hvor lenge tror du den blir liggende i år?

– I gjennomsnitt forsvinner snøen 17. mai. Men i år ser det ut til at snøen kan bli liggende til etter nasjonaldagen.