Denne saken ble først publisert 23. september 2022, men blir nå åpnet for alle som en del av Framtid i Nords julekalender.

Dimter er opprinnelig fra Chile, men har bodd i Sverige i 32 år. Der har han sin kone og sine to voksne barn. 20. mars i år sa han adjø til sine kjære og la ut på sin livs reise.

En eventyrlig reise

Fra Stockholm vandret han langs landeveiene i 121 dager før han ankom Nordkapp, men reisen sluttet ikke der. Torsdag passerte Dimter Lyngseidet på tur sørover igjen. En lang etappe via Oslo, Malmø, Danmark, Tyskland, Nederland, Belgia og Frankrike står foran han.

Derfra skal han krysse Atlanteren med båt og legge til kai i Argentina. Et besøk i hjemlandet Chile og en eventyrlig rundtur i Patagonia er planlagt før han setter kursen nordover igjen. Amerika skal krysses på langs før han vandrer inn i Alaska som hans endelige destinasjon.

Dimter anslår at reisen vil ta ti år.

– Så får vi se hva som skjer etter det.

Frihet og godhet

En kan undre seg over hva som får et menneske til å legge ut på en slik spektakulær vandring, men Dimter har svarene klare.

– Det er to grunner. Den ene er at jeg vil markere at vi er frie mennesker fra begynnelsen. Det er ingen som kan gi deg det, eller ta det i fra deg. Frihet kommer innenfra. Det andre er er jeg vil bevise for meg selv og alle andre at 95 prosent av alle mennesker er gode. Da jeg fortalte dette til vennene mine flirte de bare, men allerede har jeg møtt enormt mange gode mennesker, sier Dimter og trekker fram to eksempler:

Da han vandret i mørket og skikkelig finmarksvær en sen kveld før han nådde Nordkapp, kom han forbi en tysk bil i veikanten. Ved bilen sto det en dame og lagde mat. Dimter hilste på og spurte om det var greit at han slo opp teltet sitt ved siden av bilen. Det kunne han. Teltet ble slått opp og Dimter slo seg til ro for kvelden. Like før han sovnet kom den tyske damen inn i teltet og tilbød han varm laksesuppe.

– Den var god og varm for en kald kropp. Dette skjedde midt i ingenmannsland hvor man ikke kan forvente noe av noen.

Det andre eksemplet han trekker fram var da en bussjåfør stoppet og spurte om han trengte noe. Dimter hadde mat nok, men sa at bussjåføren kunne bidra økonomisk slik at han kunne kjøpe det han trengte.

– Jeg fikk hele 500 kroner av han, og brukte det blant annet på denne maten, sier Dimter og peker på salaten på bordet.

– Når jeg en dag når Alaska er jeg sikker på at jeg vil ha møtt en million gode mennesker, legger han til med tårer i øynene.

– Naturen er det vakreste som finnes, og den er min

Reisen som den spreke 59-åringen har lagt ut på er langt fra noen luksustilværelse. Han har vandret milevis gjennom alle årstider og all slags vær. Nettene tilbringer han i telt.

– Det er tungt arbeid, spesielt her i nord med alle de bratte bakkene, men man blir sterk i både kropp og sinn. Det hjelper veldig å se på den fantastiske naturen rundt meg. Det er det vakreste som finnes, og den er min. Når jeg tenker på alle fine stundene, forstår jeg ikke hva jeg har drevet med til nå. Jeg kunne gjort dette for lenge siden og vært rundt hele kloden!

Hans Dimter har en klar oppfordring til alle som måtte lese denne saken:

– Gjør en reise! Uansett framkomstmiddel eller varighet. Nyt stundene, uansett om det blir vanskelig og slitsomt.