– Ideen om å bruke det som sagflis i fjøs poppet opp i hodet mitt. Det er et rent naturprodukt, og etter at det har sugd til seg møkk og piss i fjøset, kan det spres over jorda som gjødsel, sier trykkerisjef i fylkeskommunen, Halgeir Pettersen.

Det var han som fikk ideen om å bruke makulert papir som sagflis for en stund tilbake.

43 SEKKER: Her sender trykkerisjef Halgeir Pettersen avgårde 43 sekker med makulert papir til hobbygården i Sjøtun på Kvaløya. Der skal det få nytt liv. Foto: Victor Omma / Troms og Finnmark fylkeskommune

Fylkeskommunen produserer 30–40 sekker med makulert papir opptil ti ganger i året. De kan ikke sendes til gjenvinning da papiret er kuttet opp for smått, og kan derfor være et avfallsproblem for store bedrifter som behandler sensitive dokumenter som må makuleres.

– Vi er en stor forbruker av papir, også sensitive dokumenter unntatt offentligheten. Det hoper seg opp og må makuleres. At byråkratiske papirer brukes som fjøsunderlag for hester, at det blandes med møkka og kan strøs på jordet, det er veldig fint. Det er naturens sirkel, sier kommunikasjonssjef for fylkeskommunen, Knut Are Mortensen.

Trykkerisjefen oppfordrer alle bedrifter som makulerer større mengder papir om å gjøre som fylkeskommunen.

– Det blir nesten dobbelt miljøvern. Vi blir kvitt et problem samtidig som vi løser et annet, sier Pettersen.

Sensitive dokumenter blir makulert til sagflis. Trykkerisjef Pettersen forteller at de sørger for at det ikke inneholder metall eller plast. Foto: Victor Omma / Troms og Finnmark fylkeskommune

– Hestene liker det bedre enn sagflis

For to uker siden hentet hobbybonden Marian Meyer Jørgensen 43 sekker med makulert papir hos fylkeskommunen. Hun forteller at hestene er storfornøyde med å traske rundt i fylkeskommunens papir.

– Det er akkurat som sagflis, og det inneholder mindre bakterier også, så det funker veldig bra. Hestene liker det bedre enn sagflis, faktisk.

TRIVES: Fjordingen Lukas trives godt med å trø rundt og gjøre fra seg i det makulerte papiret fra fylkeskommunen. Foto: Privat

Jørgensen har fire hester og bruker to sekker med makulert papir per hest i uka. En pose med sagflis koster 50 kroner, og hun har tidligere betalt rundt 2.000 kroner i måneden for sagflis.

– Det er jo ganske dyrt, men det makulerte papiret får jeg gratis mot at jeg henter det selv. Det er jo mer arbeid, men jeg er opptatt av gjenbruk. Noe som bruker å brennes som søppel, kan faktisk brukes til noe nyttig. Det er det beste av alt, sier Jørgensen.

– Jeg har holdt på med dette i mange år

Dette er ikke første gang verken hun eller fylkeskommunen har brukt makulert papir til dette formålet. Fylkeskommunen hadde tidligere en avtale med en annen bonde, men da hun ikke drev fjøs lenger, hadde hun ikke bruk for produktet. Da tipset hun fylkeskommunen om Jørgensen.

– Jeg har holdt på med dette i mange år, og brukte å hente makulert papir på universitetet. Men så skiftet de makuleringsmaskin og da ble papiret så støvete at jeg ikke kunne bruke det. Jeg er veldig fornøyd med den nye ordninga. Papiret fra fylkeskommunen fungerer veldig bra, sier hobbybonden.

Å gjenvinne makulert papir som sagflis, er verken nytt for trykkerisjefen eller hobbybonden. Men dette er første gang de arbeider sammen. Foto: Victor Omma / Troms og Finnmark fylkeskommune

Trykkerisjefen forteller at de også skiftet makuleringsmaskin for noen måneder siden som maler papiret enda mer. Han var spent om det kunne brukes som sagflis.

– Jeg la bitene i en kopp med vann for å se hvordan det oppførte seg. Det så bra ut, og det viser seg at det funket like godt som det gamle, heldigvis, sier Pettersen.

Han forteller at de fjerner binders før makulering, men at de ikke tar ut stiftene.

– Maskinen maler stiftene slik at de blir borte. Ikke ser du dem, og ikke kjenner du dem. Vi passer på at det vi gir fra oss ikke inneholder noe plast eller metall.