** Det foreslås en bevilgning på ca. 1,1 milliarder kroner til Universitetet i Tromsø. I forbindelse med opptrappingsplan for stipendiatstillinger er det lagt inn midler til åtte nye stipendiatstillinger. Det vil bli opprettet 10 nye studieplasser i odontologi fra høsten 2005, og kapasiteten vil gradvis bygges opp. Videre er det foreslått en reduksjon i utstyrsbevilgning til Teorifagsbygget på 35,9 millioner kroner.

** Det foreslås en bevilgning på 99,9 millioner kroner til Høgskolen i Harstad.

** Det foreslås en bevilgning på 231,1 millioner kroner til Høgskolen i Tromsø.

** I dag kan lånetakere i Lånekassen som bor og arbeider i Finnmark eller en av de syv virkemiddelkommunene i Nord-Troms, få avskrevet inntil 10 prosent av studielånet, avgrenset opp til 16500 kroner per år. For å øke tilgangen på personell med høyere utdanning i tiltakssonen i Nord-Troms og Finnmark foreslår Regjeringa å styrke denne ordninga med 14 millioner kroner. Dette innebærer at maksimalt avskrivningsbeløp økes til 25000 kroner i 2005. Grensen på inntil 10 prosent avskrivning av studielånet per år videreføres.

** Innsatsen i Tromsø for å gjøre torsk til en betydelig oppdrettsart videreføres, og etableringen av en torskeavlsstasjon på Kraknes utenfor Tromsø innebærer at et fullskala avlsprogram for torsk vil være i ordinær drift fra 2005.

** Forskningsmiljøet i Tromsø ligger langt framme innenfor marin bioteknologi og marin bioprospektering. Det foreslås satt av 2 millioner kroner for å øke innsatsen knyttet til kommersialisering av marin bioteknologi.

** Grunnbevilgningen til Fiskeriforskning videreføres.

** Fiskeridepartementet har de to siste årene bidratt til finansieringen av en marin biobank i Tromsø. Banken vil være etablert i løpet av 2005, og departementet vil bidra med midler til oppstart av banken.

** Det gis tilsagn om tilskudd til utbygging av fiskerihavn i Gryllefjord i Torsken kommune (835 000 kroner). Tilskuddet planlegges utbetalt i 2006.

** Det vil bli satt i gang en prosjektorganisering av ressurskontrollen i Fiskeri­direktoratet, der regionkontorene i Troms og Møre og Romsdal får et økt ansvar.

** Fiskerimuseenes Nettverksråd er et nettverk av fiskerimuseer langs hele kysten. Det gis også i 2005 tilskudd til drift av nettverket.

** Tilskudd til selfangst videreføres i budsjettet for 2005.

** Det settes av midler til utvikling av en ferdsskriver for vågehvalfangsten.

** Det planlegges ny flerbrukshall på Setermoen som skal bidra til en effektiv utdanningsgarnison som skal sette soldater i stand til å løse komplekse og risikofylte oppdrag. Rammen for prosjektet er 139 millioner kroner, hvorav 60 millioner kroner forventes utbetalt i 2005.

** Verneplan for rike lauvskoger i Troms gjennomføres innenfor fylkesvise verneplaner.

** Vern av Øvre Dividal og for Sørdalen/Isdalen nasjonalpark er planlagt gjennomført i tråd med Nasjonalparkplanen i 2005.

** Sjøkartlegging langs norskekysten fortsetteri Lofoten og Vesterålen, samt i ytre strøk av Troms.

** Det er foreslått 130 millioner kroner til prosjektet E6 Bånes – Birtavarre. Prosjektet utgjør andre etappe av rassikringen av E6 langs Kåfjorden. Prosjektet omfatter bygging av vel 5 kilometer ny veg, medregnet 3,2 kilometer tunnel og ny bru over Kåfjordelva. Anleggsarbeidene tok til i november 2002, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i desember 2005.

** Det er dessuten foreslått i alt 134 millioner kroner i statlige bevilgninger til ”øvrige riksveger” (riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket. I dette beløpet inngår 49 millioner kroner i rassikringsmidler, med sikte på at midlene skal nyttes til rassikringsprosjektet Ura, på riksveg 91.

** I tillegg er det regnet med om lag 16 millioner kroner i finansieringsbidrag på omsetning av drivstoff i Tromsø (Tromsøpakke 2). 3 millioner kroner av de ordinære riksvegmidlene er øremerket til Tromsøpakke 2, som kompensasjon for innkreving av merverdiavgift på inntekter fra finansieringsbidraget. Kompensasjonen vil, som forutsatt av Tromsø kommune, gå til å styrke satsingen på gang- og sykkelvegtiltak.

** Ombyggingene og utvidelsene ved Tromsø fengsel med 25 plasser ble avsluttet sommeren 2004. Det foreslås å videreføre de 14 lukkede plassene i elementbygget i 2005. Plassene ble satt opp i forbindelse med byggeprosjektet ved Tromsø fengsel.

** Det er foreslått 121,78 millioner kroner til regional utvikling over kapittel 551 post 60. Midlene skal medvirke til å realisere regionale mål for utvikling, særleg på områdene kompetanseheving, omstilling, entreprenørskap, nyetablering og innovasjon i næringslivet.