– Om ikke sola klarer å fjerne tåken, kan den bli liggende til i kveld, advarte meteorolgen til iTromsø tirsdag morgen.

Det var lovet fint og klart vær i Tromsø tirsdag. Men den morgentåken overrasket flere og har skapt problemer for flytrafikken.

– Akkurat nå er det bom stopp. Det er kjedelig at tåka har stoppet trafikken, sier lufthavnssjef Ivar Helsing Schrøen.

Det gjør at mange fly var forsinket i morgentimene.

– Vi har flere innstilte og forsinkede fly, både ut og inn til flyplassen. Det har knapt vært trafikk siden klokken seks i dag tidlig. Det er selvsagt surt for passasjerene, sier lufthavnsjefen i 11.30-tiden.

Ca. 30 minutter senere ble det såpass åpning i tåkelaget at de første flyene kunne lande. Etterhvert kom trafikken i rute igjen.

– Om ikke sola klarer å varme opp tåka nok, kan den bli liggende til kvelden. Som værsituasjonen er i dag, er det først og fremst sola som kan fordampe tåka. Men hvis ikke sola gjør det, må vi vente til litt utpå kvelden når vinden tar seg opp. Nå er snart sola på sitt høyeste, så det kan se litt skummelt ut, sa vakthavende meteorolog, Marek Ratajczak til iTromsø tirsdag morgen.

Sjelden kost

Det er sjeldent at flyplassen rammes så kraftig av tåke.

– I Tromsø er det svært sjeldent. Vi pleier å ha tåke noen dager i september, men den pleier å forsvinne i ni-titiden, sier han og kan ikke gjøre annet enn å se an været:

– Det er ikke godt å si når vi kan ta imot fly igjen. Men sola må gjøre jobben med tåka, sier Helsing Schrøen og opplever at tåka har lettet litt.

TÅKETE: Det er ikke mulig å avvikle flytrafikken i denne tåken, men lufthavnssjef Ivar Helsing Schrøen håper at sola vil gjøre at tåken snart letter. Foto: Ivar Helsing Schrøen

Han oppfordrer de reisende til å forholde seg til beskjedene de får fra flyselskapene.