I forbindelse med skoleutbygginga har Sørreisa kommune ervervet sju eiendommer etter å ha blitt enige med grunneierne om vederlag. For to eiendommer ble man imidlertid ikke enige om pris. Grunneierne mente at prisen de ble tilbudt, 200 kroner per kvadratmeter, var for lite.

De to eiendommene, begge ubebygde, er på henholdsvis 3.610 kvadratmeter og 10.957 kvadratmeter. Med kommunens opprinnelige tilbud ville grunneierne fått henholdsvis 722.000 kroner og 2.191.400 kroner for eiendommene.

Ettersom det ikke ble enighet om pris, fattet Sørreisa kommunestyre i desember i fjor vedtak om ekspropriasjon — altså avståelse av grunn mot full erstatning. I september ble saken behandlet av Nord-Troms og Senja tingrett, hvor det sentrale spørsmålet var størrelsen på vederlaget for grunnavståelsen.

I retten var partene enige om at vederlaget skulle fastsettes etter salgsverdien, og også at de to eiendommene sannsynligvis kunne blitt utviklet til utbygging av boligtomter — dersom de ikke hadde blitt ekspropriert.

Det partene imidlertid var uenige om var det reelle utnyttelsespotensialet til eiendommene.

I sin skjønnsavgjørelse har Nord-Troms og Senja gjort en bred vurdering av saken, men konkluderte til sist med at det var riktig å fastsette erstatningen med en neddiskontert kvadratmeterpris på 145 kroner for begge eiendommene. Det betyr at grunneieren for den minste eiendommen får 523.450 kroner i erstatning og den andre får 1.588.765 kroner.

I en slik sak som dette er det eksproprianten som skal erstatte de nødvendige utgifter i forbindelse med avholdelse av skjønnet. De samla sakskostnadene i saken, på vel 400.000 kroner, må altså Sørreisa kommune ta regninga for.