– Det er ikke uvanlig at skip ankrer opp i sundet, det skyldes at det ikke er plass på kaia. Derfor må noe av skipene flyttes slik at det er plass til alle, sier havnedirektør, Jørn-Even Hanssen, til iTromsø.

IKKE UVANLIG: Havnedirektør Jørn-Even Hanssen sier at det ikke er uvanlig at båter ankrer opp i sundet, og understreker at det ikke er ulovlig. Foto: Ronald Johansen

Med den pågående konflikten i Ukraina er det flere som reagerer på russiske båter som kommer inn og ut av havna i Tromsø. For ikke lenge siden vedtok Storbritannia at alle båter med russisk forbindelse skulle forbys å gå inn i britiske havner – det har ikke blitt faktum i Norge enda.

– Tromsø havn har enda ikke fått noen indikasjon fra norske myndigheter om at russiske fartøy skal forbys. Det vi vet er at Norge vil forholde seg til hva EU gjør, så hvis russiske fartøy skal forbys blir det vedtatt av EU først, sier han.

Lovlig å ankre opp i sundet

Hanssen forstår at folk reagerer på de russiske skipene, men han understreker at alt er etter boka.

– Det er lovlig å ankre opp i sundet. Båtene ligger på henviste oppankringssteder og forstyrrer ingen.

OPPANKRET: Slik lå de russiske båtene i havnebassenget i Tromsø på lørdag. Foto: Skjermdump / Northern Sentry

Skal det komme til at russiske fartøy bortvises må det først bestemmes og vedtas av fiskeri- og næringsdepartementet ifølge havnedirektøren, og bortvisningen må politiet stå for.

– Vi forholder oss til gjeldende politikk, og kommer det endringer innstiller vi oss etter dem, avslutter havnedirektør Jørn-Even Hanssen.