– Jeg handlet i god tro, sier Tromsø-investor Pål Jønsson til iTromsø.

Avisa Finansavisen skrev i forrige uke en lengre sak om hvordan investor og møbelarving Pål Jønsson i Tromsø, med en formue på 60 millioner kroner, har blitt involvert i hvitvasking av 750.000 amerikanske dollar, vel sju millioner kroner.

Ifølge Finansavisen klarte utenlandske hackere å hvitvaske sju millioner kroner gjennom en firmakonto Jønsson disponerte i Finland. Pengene stammet fra hackerbedrageri mot en kinesisk milliardær i Hongkong.

Pengene ble hvitvasket ved hjelp av falske fakturaer sendt fra en britisk advokat til Jønssons firmakonto, mener Økokrim, som for et par år siden siktet Jønsson for grov hvitvasking i saken. Det er enda ikke tatt ut tiltale mot Jønsson.

«Et offer som er lurt»

iTromsø snakket med Jønsson forrige uke, ba om intervju om saken og har sendt han flere spørsmål. Jønsson ba om å få konferere med sin advokat John Christian Elden, som har vært opptatt i andre saker, men svarer nå selv på spørsmål fra iTromsø.

– I hvilken grad samarbeider du med politiet?

– Samarbeidet med politiet har vært uproblematisk, sier Jønsson, og får støtte fra sin advokat.

– Han samarbeider med Økokrim i etterforskning der han mener han er et offer som er lurt, sier Elden om sin klient Pål Jønsson.

ETTERFORSKNING: Finansavisen har avdekket at Økokrim etterforsker Tromsø-millionær Pål Jønsson for hvitvasking. Foto: Faksimile artikkel Finansavisen. Foto: Finansavisen

Saken går tilbake til 2019, da et amerikansk-kinesisk investeringsselskap varslet myndighetene om et hackerangrep som hadde svindlet selskapet for flere millioner kroner. Amerikanske myndigheter sporet noe av pengene til en firmakonto i et finsk eiendomsselskap, eid av Tromsø-millionær Pål Jønsson.

Overførte penger til privat konto

Ifølge Finansavisen er 800.000 kroner av pengene så overført til Jønssons private konto. Mesteparten av pengene er forsvunnet via kontantuttak i flere land, ifølge Økokrim.

Jønsson forteller til iTromsø at hans finske selskap ble involvert i saken gjennom noen eiendommer selskapet skulle utvikle i Europa.

– Det var en hendelse som skjedde tilbake i høsten 2019. Mitt eiendomsselskap i Finland skrev en kontrakt vedrørende utveksling av erfaring ved utvikling av eiendommer i Norden og Øst -Europa, sier Jønsson til iTromsø.

Jønsson forteller at han handlet i god tro og ikke visste at pengene stammet fra ulovlig virksomhet.

– Hvorfor mener du at du er et offer i denne saken?

– I denne saken har mitt selskap i Finland sørget for tilstrekkelige avtaler og handlet i god tro, sier Jønsson.

Jønsson i Nord-Finland

Etter det iTromsø kjenner til kan Jønsson uaktsomt ha blitt innblandet i hvitvasking han ikke hadde noe kjennskap til.

Jønsson skal ha blitt kontaktet av personer fra Asia våren 2019 med tilbud om investeringer, og i den forbindelse har de fått tilgang til kontonummeret til Jønssons finske eiendomsselskap.

MØBLER: Familien Jønsson drev lenge møbelforretning på Håpet i Tromsø, og leier nå ut de store lokalene til andre forretninger. Foto: Ronald Johansen

iTromsø får opplyst at to internasjonale kriminelle grupper samarbeidet om bedrageri og hvitvasking. Den ene gruppen jobbet kontinuerlig med hacking og bedragerier, og om de lyktes, trengte de kjapt hjelp fra hvitvaskerne i den andre gruppen å få tilgang til bankkontoer man raskt kunne overføre penger til.

Dette skal Jønsson ha vært totalt uvitende om. Han ble kontaktet av en advokat i England om overførsel av penger. Politiet etterforsker nå advokaten for hvitvasking.

Den 16. oktober i 2019 blir det overført 750.000 US dollar til firmakontoen til Jønssons finske selskap, og det er dette beløpet Jønsson er siktet for hvitvasking av.

– Det ble opprettet kontrakt og utstedt bankbekreftelse via advokat i England. I henhold til kontrakten ble det overført et beløp til selskapet i Finland. Midlene som ble overført til min bank i Finland viste seg, i ettertid, å ikke komme på et lovlig vis, sier Jønsson.

Vitne i rettssak

I februar var det rettssak i Oslo mot flere andre personer i sakskomplekset. Flere personer var tiltalt for bedrageri. Jønsson var innkalt som vitne i saken, men vitnet ikke siden han er siktet i saken.

– Andre i saken har blitt tiltalt, og derfor var han (Jønsson, red.anm.) innkalt som vitne noen uker tilbake, sier Elden til iTromsø.

Verken Elden eller Økokrim vil bekrefte overfor iTromsø at Jønsson er siktet.

– Jeg kan ikke bekrefte noen slik siktelse, sier Elden.

Økokrim bekrefter vanligvis ikke om personer er siktet og om de er under etterforskning. iTromsø har vært i kontakt med Økokrim, som ikke ønsker å kommentere saken.

iTromsø har fått bekreftet fra to kilder at det er tatt ut formell siktelse mot Jønsson, men at han to år etter at siktelsen ble tatt ut fortsatt ikke er tiltalt i saken.

Finansakrobaten Thomas Øye

Ifølge Finansavisen har Pål Jønsson blitt involvert med personer tiltalt i sakskomplekset gjennom den kjente og straffedømte finansakrobaten Thomas Øye.

Øye hadde i en årrekke omstridte forretninger med Pål Jønssons far, møbelhandler Svein Jønsson.

– Hva er ditt forhold til Thomas Øye?

– Jeg kjenner Thomas gjennom min fars tilknytning til han, sier Jønsson, som av hensyn til politietterforskningen ønsker å være tilbakeholden i sine uttalelser til iTromsø.

Svein Jønsson drev mange år møbelhandel på Håpet i Tromsø og var en av byens rikeste menn. Han døde i april i fjor. Foto: John Strandmo

Thomas Øye startet som leksikonselger, men ble etter hvert stjernemegler i meglerfirmaet Norse. Han kapret avdøde møbelhandler Svein Jønsson i Tromsø som storkunde i Norse. Øye investerte store beløp for Jønsson, og Jønsson tapte 100 millioner kroner på risikable investeringer i gråmarkedet.

Allerede da hadde sønnen Pål Jønsson kjennskap til faren Sveins forretninger. I et sjeldent intervju med avisa Nordlys i 2005 blir følgende replikkveksling mellom far og sønn referert:

«Vårt nettotap har vært på om lag 100 millioner kroner. Stemmer ikke det, Pål? spør Jønsson senior og titter bort på sønnen. Jønsson junior nikker. – Det reelle beløpet er trolig i underkant av 100 millioner, sier Pål Jønsson», står det i avisa Nordlys i 2005.

Kjøpte gjeld

Familien Jønsson drev møbelvarehus i 100 år i Tromsø i familiens navn, inntil det ble avviklet i 2007. Da var Svein Jønsson, den gang en av Tromsøs rikeste og mest kjente forretningsmenn, 70 år og ville gå av, mens sønnen Pål ikke ville fortsette med daglig drift av møbelbutikk i bydelen Håpet i Tromsø.

MILLIONTAP: Faksimile av avisside i iTromsø onsdag 4. august 1999, der tall fra årsregnskapet til Svein Jønssons selskap vitner om tap på flere hundre millioner kroner. Foto: Arkiv iTromsø

Da Thomas Øye ble slått personlig konkurs i 2002, kjøpte Svein Jønsson opp all gjelden i Øyes personlige konkursbo, og fikk slik kontroll over alt Øye måtte betale. Jønsson betalte noe over 10 millioner kroner for å få kontroll over Øyes gjeld på 150 millioner kroner.

I 2005 ble Øye dømt til 18 måneders fengsel for heleri av fem millioner kroner han fikk levert i en koffert fra ransmannen David Toska, som senere ble dømt til 20 års fengsel for Nokas-ranet i Stavanger.

I 2005 hadde Jønsson ikke klart å drive inn noe av gjelden Øye skyldte, men var i gang med det: – Ikke ennå. Men det begynner å skje ting. Det må komme litt senere, sa Svein Jønsson til Nordlys i 2005.

«Å spille monopol med ekte penger»

Og ifølge sønnen Pål Jønsson var det ikke gevinst, men spenning som drev investeringene:

«Penger har ikke opptatt oss i særlig grad. Vi har aldri levd luksuriøst, men kjørt gamle golfer og levd relativt nøkternt. Vi har aldri drevet butikk for å berike oss selv personlig. Vi har gjort dette for spenningens del. Det er nesten som å spille monopol med ekte penger» sa Pål Jønsson til Nordlys i 2005.

Til tross tidligere tap fortsatte Svein Jønsson å la Øye investere pengene sine. Gjennom selskapet Håpet Invest overførte Jønsson 12 millioner kroner til Øye i perioden 2011 til 2015, ifølge bladet Kapital.

På denne tiden drev familien ikke lenger møbelbutikk, men leide via familieselskapet Håpet Invest ut de store lokalene på Håpet til flere forretninger. I dag holder Biltema og Bohus til i lokalene.

«Manipulerte far»

«Far er blitt manipulert av Thomas Øye i alle år», forklarte Pål Jønsson, sønn av avdøde møbelhandler Svein Jønsson, i et politiavhør i 2018, ifølge bladet Kapital.

Jønsson vitnet da i rettssaken mot «Kronprinsen», en politiinformant som avslørte hasjbaronen Gjermund Cappelen og den korrupsjonsdømte politimannen Eirik Jensen. «Kronprinsen» gjorde forretninger med finansakrobaten Øye, og overførte også nær to millioner kroner til Jønsson-familiens selskap Håpet Invest i 2014, ifølge Kapital.

Pengene var investeringer faren Svein Jønsson gjorde for å kjøpe aksjer i det skandaliserte oljeselskapet Aladdin Oil, trolig oppkalt etter det fiktive selskapet Aladdin Oil i filmen Flåklypa Grand Prix. Et bilag for overføring av penger til Kronprinsen var merket «vedr. Thomas», og ifølge politiavhør uttalte Pål Jønsson at bilaget «er for å ha kontroll på hva Thomas Øye skylder».

Svein Jønsson døde i april i fjor. Pål Jønsson har ikke ønsket å uttale seg til iTromsø om familiens forretninger. iTromsø har ikke lykkes i å få kontakt med Thomas Øye, som har flyttet utenlands og skiftet navn.