I september godkjente utvalg for vilt og utmark i Senja kommune en søknad fra Nord-Senja utmarkslag om å innføre predatorkonkurranse og lokal skuddpremie på villmink på utmarkslagets areal. Utmarkslaget fikk imidlertid ikke tillatelse til å gjennomføre de samme tiltakene mot rev, ravn og kråke.

NOAH på sin side har klaget på vedtaket og har bedt Senja kommune om å trekke tilbake vedtaket om skuddpremie på mink.

Uønsket: Rådmannen poengterer i sin saksvurdering at minken er en introduert og svært uønsket art. Foto: Laila Pettersen

Utdatert og uetisk

Gjennom klagen, som er på fem sider, tar NOAH ved økolog Benedikte Antonsen for seg hvorfor organisasjonen mener at vedtaket er feil, blant annet argumenteres det for at skuddpremieordningen er utdatert og uetisk, og fremmer en negativ holdning mot ville dyr.

«Dyrs egenverdi gjelder også for dyr som av noen mennesker regnes som «uønskede» eller «skadegjørende» på bakgrunn av at de utøver sin naturlige adferd, som for eksempel predasjon», heter det i klagen, hvor det vises til dyrevelferdsloven.

NOAH mener også at skuddpremieordningen er ineffektiv og ikke bidrar til langsiktig reduksjon av populasjonen.

Står på vedtaket

Torsdag 10. november behandler utvalg for vilt og utmark klagen. Rådmannens innstilling er å ikke ta klagen til følge. Dette ettersom man ikke ser at NOAH har kommet med opplysninger som skulle endre vedtaket om predatorkonkurrane og lokal skuddpremie på Nord-Senja.

«Kommunen har ment og mener at minken, som en introdusert og svært uønsket art, i dag utøver stor skade på fisk, særlig yngel og bakkehekkende fugl. Det er mange eksempler på at det nytter å fjerne mink. Eksempelvis har Statens naturoppsyn, ofte med spesialtrente hunder, gjennom flere år, målrettet ryddet øyer og strandlinjer for mink», heter det i saksvurderingen til saken.

Dersom utvalget velger å følge rådmannens innstilling vil saken bli sendt videre til Statsforvalteren i Troms og Finnmark for endelig behandling.