Markant skikkelse har gått bort

Grunnlegger av Årbok for Senja og Nordnorsk Magasin, lærer, forfatter og redaktør, Hans Kristian Eriksen gikk bort natt til søndag.

Forfatter: Hans Kristian Eriksen fra Stonglandseidet kjent som Ånderdalen nasjonalparks far, forfatter av Årbok for Senja, lærer og tidsskriftredaktør døde natt til søndag, 81 år gammel. – Han var min lærer og læremester. Han forma meg og min kunnskap, sier Helge Noralf Nilssen.   Foto: Remy Kristiansen

nyheter

STONGLANDSEIDET: Hans Kristian Eriksen (født 4.4 1933) var en norsk forfatter og lyriker. Han var født og oppvokst i i Indre Kiberg på Varangerhalvøya, og bosatt på Stonglandseidet i Tranøy kommune på Senja.

Forfatterskapet til Eriksen har i all hovedsak omhandlet nordnorsk kultur, natur og historie, med et spesielt fokus på kvener og 2. verdenskrigs partisaner.

I 1978 grunnla Eriksen Nordnorsk Magasin på Stonglandseidet hvor han arbeidet som redaktør frem til 2005. Målet var å formidle kultur i Nord–Norge og på Nordkalotten. Magasinet gikk også under navnet Nordkalottmagasinet.

Eriksen ble i 1992 utnevnt til statsstipendiat.

– Min læremester

Helge Noralf Nilssen har hatt mye med Eriksen å gjøre. Han minnes han som en lærer og læremester.

– Eriksen var min første og største lærer. Da jeg starta i første klasse, var han der. Han ble også min lærer ved senere skoleår. Man glemmer han aldri, forteller Nilssen.

Nilsen legger til at Eriksen har fulgt han som person og venn i lang tid.

– Utenom skolen lærte jeg han meg mye — i flere sammenhenger. Han gjorde en god lokal innsats, forteller Nilssen.

Nilssen har hatt utrolig stor glede av å samarbeide med Eriksen.

– Han har forma meg og min kunnskap, sier han til slutt.

– Venn og mentor

Varaordfører i Torsken kommune Hans Peder Pedersen har samarbeidet mye med Eriksen, og minnes han som en god venn og mentor.

– Han var veldig historieinteressert, og jeg ble det også etterhvert. Jeg brukte han som en slags mentor når det var ting jeg lurte på, forteller han.

Pedersen jobbet tidligere som lærer og brukte ofte bøker Eriksen har skrevet som pensum i skolen.

Pedersen har ifølge han selv hatt veldig stor nytte av å kjenne Eriksen.

– Uten han har jeg nok vært fattigere på lokalbevisstheten. Han var flink til å løfte det frem i alle sammenhenger. Han har hatt en stor betydning for hele Senja, sier Pedersen.

(Folkebladet.no)