- Vemodig å gi seg etter så mange år

SJØVEGAN: Etter 17 år som leder av Mental Helse Salangen trekker Laila Tunheim seg. — Det er litt vemodig og rart å gi seg etter så mange år, sier 72-åringen.

Trekker seg. Laila Tunheim gir seg som leder av Mental Helse Salangen. — Årene i Mental Helse har gitt meg veldig mye. Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten, sier Tunheim til Folkebladet. 

nyheter

I 1997, for 17 år siden startet hun lokalforeningen som i dag bare har Mental Helse Harstad foran seg i størrelse. Laila Tunheim har vært leder helt siden oppstarten.

Vemodig og rart

Men nå er det slutt med ledelse for den aktive dama fra Laberg i Salangen. Både hun og ektemannen Kjell har hatt driften av Mental Helse som en livsstil i mange år. Innsatsen fra dem og resten av medlemmene har skapt oppmerksomhet langt utover Salangens grenser. Og ikke minst, mange med ulike problemer har fått hjelp.

– Det er litt vemodig og rart å gi seg etter så mange år. Men om jeg gir meg som leder kommer jeg fortsatt til å være på møteplassen. Da blir jeg vel en slags syvende far i huset, ler hun.

– Men jeg tror det er viktig å få inn noen yngre enn meg nå. Og jeg har lyst til å slippe alt papirarbeidet som følger med, sier Tunheim.

– Vi har 96 medlemmer der nesten halvparten av dem er aktive. Og de gjør en kjempejobb alle sammen. De er helt enestående, fortsetter hun.

Viktig møteplass

Mental Helse Salangen har fått flere priser. Her er de tre gjeveste: Sosialarbeiderprisen i 2012, Årets Møteplass i 2012 og Årets Salangsværing i 2008.

– Hva var oppstarten til Mental Helse i Salangen?

– Jeg jobba i hjemmesykepleien og så jo en del der. Og jeg måtte jo finne på noe å gjøre. Den gangen var jeg støttekontakt for flere. Og jeg tok dem med til Fjellkysten på et informasjonsmøte om Mental Helse. Slik starta det hele opp, forteller hun.

– Årene i Mental Helse har gitt meg veldig mye. Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten. Det er flott å se at det en gjør hjelper både de som har problemer og de pårørende. Det er artig at det går an. Det er viktig at det vi har en møteplass der folk kan bli hørt og der det sosiale er viktig. Og er det noen som ikke møter opp ringer vi og spør om de har det bra, sier hun.

Avhengig av tilskudd

– I organisasjonen er medmenneskelighet, åpenhet og menneskerettigheter viktig. Og jeg tror vi har klart å leve opp til dette i Salangen på en god måte, sier hun.

Hun stått på for organisasjonen uten noen form for lønn.

– Det er nok heller slik at dette har kosta meg penger. I starten hadde vi ikke penger til vaffelrøra engang. Og det ble noen telefonregninger som måtte betales. Men heldigvis er det bedre i dag. Det har vært noen gode, men også slitsomme år. Spesielt i den tiden vi måtte nærmest tigge for å få det til å gå rundt var tungt. Men i de siste årene har det vært lettere. Nå får vi tilskudd fra kommunen uten at vi må kjempe hvert år. Det er kjempeviktig at kommunen fortsetter med tilskuddet. Disse pengene går til husleie, strøm og forsikring. Det er viktig å huske på at vi har spart kommunen for mange penger opp gjennom årene ved vår frivillige innsats, sier hun.

(Folkebladet.no)