Mistet en venn

MEYMANEH/MAZAR-E SHARIF: PRT Meymaneh tok i går et siste farvel med en av sine egne. 29 år gamle sersjant Petri Immonen i det finske livvaktlaget døde av skadene han pådro seg i angrepet på onsdag. De norske som ble skadet er på bedringens vei.
nyheter

Det var en sorgtung avdeling som tordag æret sersjant Petri Immonen med en siste reis fra PRT-leiren til flyplassen i Meymaneh.

– Vi hadde en verdig markering, og Petri ble sendt fra oss under full honnør, sier finske Ali Mättölä, nestkommanderende i stabiliseringsstyrken PRT Meymaneh.

– Petris jobb var å sørge for sikkerheten til andre i styrken. Under onsdagens angrep tok han i mot størstedelen av effekten fra eksplosjonen og overlevde dessverre ikke skadene, sier oberstløytnant Arne Opperud, sjef for stabiliseringsstyrken PRT Meymaneh.

Han var i Kabul da soldatene ble rammet, men reiste straks tilbake til enheten i Faryab.

Liten enhet

– Vi er en liten enhet hvor alle kjenner alle, så dette rammer hardt. Vi har alle mistet en kamerat og en fremragende soldat, så vi har naturlig nok vært preget av hendelsen, sier Opperud, og fortsetter:

– Våre tanker går i første rekke til familiene til de som ble rammet. Det døde også en voksen afghansk mann i angrepet, og vi ønsker å overbringe vår dypeste medfølelse også til hans familie, sier han.

På vei til sykehuset

Petri Immonen gikk fremst i en patrulje på vei til sykehuset i byen. PRT Meymaneh har flere prosjekter gående på sykehuset hvor norsk sanitetspersonell støtter afghansk helsepersonell.

Minutter etter utpassering fra leiren ble patruljen på syv rammet av en improvisert sprengladning. Sprengladningen besto av en artillerigranat som ble detonert med en fjernutløser. Angrepet var rettet mot ISAF og rammet ikke tilfeldig.

De norske har det bra

– Vi har det etter forholdene bra. Vi har fått svært god og profesjonell oppfølging fra det smalt, sier den norske skadde kommandørkapteinen fra PRT Meymaneh.

Han ble innlagt på det tyske feltsykehuset ved byen Mazar-e Sharif i Nord-Afghanistan, men er oppe av sykesenga nå.

To andre nordmenn er allerede utskrevet og har etter eget ønske dratt tilbake til Meymaneh, men den siste skadde, en major, ligger fortsatt på det tyske feltsykehuset.

Fortsetter arbeidet

I Meymaneh har stabiliseringsstyrken gjenopptatt sin normalaktivitet.

– Det har vært viktig for oss å markere dette, men vi må også se framover. Vi har en utfordrende og viktig jobb i Faryab. Vi har pågående operasjoner vi ikke kan legge på is, og må selvsagt fortsette tjenesten, sier Mättölä, og legger til:

– Dessverre uten Petri.