Gliser bredt over rekordtidlig potet

BARDUDALEN: Ikke på flere tiår kan man huske høstingsklar potet så tidlig. Allerede mandag kan du finne nypoteten i hyllene.

Kvalitet. Prøvene av årets potetavlinger viser knallfine avlinger. Fra venstre: Kristin Sørensen fra Landbruk Nord, Halgeir Jakobsen fra Tromspotet og bonde Steinar Bjørkeng. FOTO: FREDRIK KAMPEVOLL 

Befaring. Potetbønder fra hele distriktet føler nøye med på hva som kommer opp fra jorda på Bjørkeng Gård i Bardudalen. FOTO: FREDRIK KAMPEVOLL 

nyheter

Bønder, oppkjøpere og representanter for Landbruk Nord har vært i potetåkrene, for å se hvordan ståa er. Rådgiver for Landbruk Nord, Kristin Sørensen, er imponert over hva som møtte, og bekrefter rekordtidlig potet.

– Dette er to til tre uker før vanlig tid. Flott vær i mai og juni gjorde utslaget for den rekordtidlige sesongen. I det siste har vi hatt passelig med nedbør og varm jord. Kvaliteten på poteten virker å være fantastisk. Til sammenligning kunne man ikke høste poteten før midten av august i fjor, forteller hun.

– Poteten satte jeg 15. mai i år. Sorten som nå er klar for høsting heter Solist, og er en tidligpotet. Om et par-tre uker regner vil flere av de andre potettypene vil være klare, forteller bonde ved Bjørkeng gård, Steinar Bjørkeng.

Gliser

Bøndene har intensjoner om å starte innhøstninga nå før helga. Poteten sendes så videre til Tromspotet for foredling og formidling.

– Jeg må bare glise over så tidlig og fin potet. Allerede mandag satser vi på å sende glofersk potet ut til butikkhyllene. Jeg oppfordrer folk om å be etter nordnorsk potet. Ikke bare for å være patriotiske, men også for å få så fersk potet som mulig. Man har jo en trend med kortreist mat, forteller daglig leder hos Tromspotet AS, Halgeir Jakobsen.

Tromspotet venter å ta inn 20 til 60 tonn potet ukentlig. Neste uke regner Jakobsen med 20 tonn potet vil være innom foredingsanlegget deres. Midt-Troms er det største potetdistriktet i hele Nord-Norge.

– Vi har fått et veldig bra miljø for å drive med potet. Det har tatt seg veldig opp bare de siste årene, forteller Sørensen.

Bedre priser

Når nypoteten er klar for markedet, tar den over for sørnorsk, importert og lagra potet. For bøndene betyr tidlige avlinger flere kroner i kassa for bøndene, opplyser Tromspotet.

– Vi får bedre tid til å ta inn avlingene. Forholdene nå tidlig er betydelig bedre enn utover høsten, forteller bøndene, som er med på inspeksjonen.

I Midt-Troms dyrkes hovedsakelig potetsortene Gulløye, Solid, Van Gogh, Troll og Mandel.

Gourmet

Både Jakobsen, gårdseier Bjørkeng og Sørensen fra Landbruk Nord har vann i munnen over den ferske poteten som venter.

– Flatbrød, smør, urtesalt, spekemat og rømme til nypoteten, er et herremåltid. På innlandet er ørret og røye til poteten også fantastisk. Nærmer man seg kysten er en god sei herlig til knollene, blir de enige om seg imellom.