Blant de 100 viktigste kvinnene i Norge

FINNSNES: 11. juni er det på dagen 100 år siden kvinner fikk stemmerett i Norge. Sigrid Steinnes Løkse fra Finnfjordbotn befinner seg på listen over Norges 100 viktigste kvinner.

Sigrid Løkse 

Sigrid Løkse 

nyheter

Det er VG Nett som gjennomfører rangeringen og kåringen over Norges 100 viktigste kvinner i anledning 100-års jubileet for kvinners stemmerett her til lands.

En kvinnejury bestående av Anne Lise Seip, Alexandra Bech Gjørv, Hanne Skartveit, Dilek Ayhan, Åse Kleveland, Karen Espelund og Kristin Clemet har plukket ut det de mener er 100 norske kvinner som er viktigst i forbindelse med stemmerettsjubileet, og som i stor grad har fullført sine oppgaver.

Bibliotekar

Sigrid Steinnes Løkse (1918-2008) var opphavelig fra Oslo, men bosatte seg i Finnfjordbotn sammen med sin mann Olav Løkse i 1949. Her jobbet hun som bibliotekar, en jobb hun hadde meget gode forutsetninger for å utføre.

Under krigen var hun en av Jens Christian Hauges viktigste støttespillere. Hun satt i sekretariatet av Hjemmefrontens ledelse, og var et bindeledd mellom sekretariatet og koordinasjonskomiteen. I boken «Kvinnekamp-historien om norske motstandskvinner» skriver forfatter Kristin Hatledal at Steinnes var som en levende databank, da hun hadde hele Hjemmefrontens kontaktnett i hodet.

– Viktig rolle

Juryen sier dette om Sigrid Steinnes.

– Motstandskvinnene blir ofte glemt. Sigrid Steinnes spilte en viktig rolle. Hun var Hjemmefrontens kartotek og viktig støttespiller for Jens Chr. Hauge. Steinnes var en sann krigshelt.

Listen består ellers av blant andre Gro Harlem Brundtland, Dronning Sonja, Ingrid Espelid Hovig, Sigrid Undset, Wenche Foss, Sonja Henie, Anne Cath Vestly, Anni Skau Berntsen og andre viktige kvinner som har markert seg innen sine områder.

Juryen mener dette er kvinner som er løftet frem til inspirasjon for nye generasjoner. Juryen påpeker at denne listen ikke er en fasit, men forslag de har kommet frem til. Leserne inviteres både til å stemme, samt komme med egne forslag.

(Folkebladet.no)