Ingen vet riktig hva som skjedde denne vinterdagen i 1978. Fiskefartøyet "Utvik Senior" forlot Steinfjord i Berg kommune for å gå ut til fiskefeltet Stordjupta, hvor mannskapet hadde garnbruk. En rekke andre fartøy befant seg også på feltet. Rundt klokken 19.00 returnerte "Utvik Senior" fra Stordjupta, med kurs tilbake til Steinfjord. Beregnet ankomstid var ca. klokken 22.40. "Utvik Senior" rapporterte å ha hatt en stopp for å banke is. Så ble det stilt.

Ni mennesker omkom. Ingen av dem ble funnet etter ulykken.

18. februar 1978 klokken 01.40 kontaktet disponenten ved Steinfjord fiskemottak Hovedredningssentralen i Bodø (HRS) og meldte at "Utvik Senior" var savnet. Det ble satt i gang leteaksjon hvor en rekke lokale fiskefartøyer, to kystvaktfartøyer, to redningsskøyter og helikopter deltok. Under leteaksjonen ble det funnet en rekke vrakgods fra fartøyet, og det ble fastslått at "Utvik Senior" hadde forlist.

På bakgrunn av de opplysninger som foreligger om forlissted, værforhold, tidspunkt for samtaler med "Utvik Senior" og innholdet i samtalene, anslår undersøkelseskommisjonen oppnevnt av Justis- og politidepartementet 8. mai 2002, dog med de usikkerhetsmomenter som foreligger når det gjelder oppgitte tidspunkt og beregnet hastighet, forlistidspunktet til rundt klokka 21.40.

På bakgrunn av de sakkyndiges redegjørelser legger kommisjonen til grunn at «Utvik Senior» sin styrbord side ble trykket inn før motoren støtte sammen med havbunnen, hvor den la seg med styrbord side mot bunnen. Kommisjonen finner etter en samlet vurdering at en kollisjon med et annet fartøy fremstår som den sannsynlige årsak til "Utvik Seniors" forlis.

Utvik Senior. Foto: Privat