VESTERFJELL: Svein Johnsen fra Vesterfjell er i Senja tingrett frifunnet for trusler mot politiet og ulovlig spredning av gjødsel.

Folkebladet viste i fjor en video der Johnsen får Mattilsynet og bevæpnet politi på døren. Det er blant annet foranledningen til det besøket Johnsen nå stod tiltalt for.

Johnsen sto med høygaffelen i hånda da politiet og Mattilsynet kom på inspeksjon. Politiet fant situasjonen truende og sendte Mattilsynet bort.

– Det er bare arbeidsredskapet mitt, repliserte Johnsen da han ble konfrontert av politiet.

Nektet inspeksjon

Det var i februar i år at Mattilsynet hadde bedt om bistand fra politiet for å foreta en inspeksjon på gården til Johnsen på Vesterfjell. Selv hadde han nektet å ta imot det lokale Mattilsynet fordi han hadde en klage under behandling i forbindelse med et annet forhold. Dette vil ikke den offentlige forvaltningen høre på, og valgte derfor å møte opp med lovens lange arm som forsterkning.

Vitneforklaringene tegnet ulike bilder på hvor truende Johnsen oppførte seg mot politiet. Mattilsynet opplevde ikke Johnsen som truende selv om de ikke fikk slippe inn i fjøset. En politioverbetjent vitnet også at Johnsen forholdt seg rolig.

Dommerne delte seg i skyldsspørsmålet og de to meddommerne i saken dannet flertallet mot fagdommeren når de frikjente bonden. Dommerne la vekt på at det stemmer dårlig overens at Johnsen skal ha forholdt seg rolig, men samtidig ha kommet med alvorlige trusler. De la også vekt på at politioverbetjenten kjente til tiltalte fra før, og at politiet var litt på vakt i situasjonen siden tiltalte er en stor og sterk mann.

Sen gjødsling

I det andre skyldsspørsmålet erkjente Johnsen at han sent i september 2013 hadde spredt naturgjødsel på et jorde ved hjelp av traktor og tank på henger.

Ifølge Matloven er spredning av organisk gjødsel kun tillatt mellom 15. februar og 1. november. Det er heller ikke tillatt å spre gjødsel på frossen eller snødekket mark.

Selv om Johnsen innrømmet de faktiske forhold fremholdt hans forvarer at Johnsen var i faktisk villfarelse, og derfor måtte frifinnes. Johnsen hevdet han var klar over fristen for spredning av gjødsel, men at han var under inntrykk av at kommunen hadde gitt tillatelse utover fristen og at han har kjørt ut gjødsel etter 1. september i 20 år. Selv om han ikke formelt har søkt om tillatelse hevder Johnsen at han tok kontakt med kommunen for flere år siden, og fikk muntlig tillatelse fra en tidligere landbrukssjef.

Ifølge flere vitneforklaringer kom det frem at det er vanlig for bøndene på Vesterfjell å spre naturgjødsel i september.

Også i dette skyldspørsmålet hadde meddommerne en annen oppfatning enn fagdommeren og flertallet frikjente Johnsen. I dommen legges det vekt på at de øvrige bøndene på Vesterfjell regelmessig spredte gjødsel i september, og at de ikke kan utelukke at den tidligere landbrukssjefen har sagt til tiltalte og andre personer at dette er greit.

Johnsen ble dermed frikjent for begge postene i tiltalen, og skal ikke betale saksomkostninger.

Det har ikke lyktes folkebladet å komme i kontakt med Johnsen for en kommentar.