Det går mot et maktskifte i fylket

Det er ikke bare i Lenvik som det blåser en rød politisk vind – også i fylket ligger det an til maktskifte.

Interaktiv grafikk

KAN BLI FYLKESRÅDSLEDER Cecilie Myrseth og Arbeiderpartiet vokser med nesten ti prosentpoeng i denne meningsmålinga. 

ROLIG Fylkesrådsleder Line Fusdahl fra Høyre er ikke skremt av sosialistenes fremganger på meningsmålingene. 

nyheter

Det viser ei fersk meningsmåling som presenteres i dag. Meningsmålinga er utført for NRK og samarbeidsavisene Folkebladet, iTromsø, Framtid i Nord og Harstad Tidende.

Ei meningsmåling presentert i Folkebladet i forrige uke, antyder at et maktskifte i Lenvik kommune er på trappene.

I meningsmålingen – som er gjennomført av Norfakta og som omfatter 700 respondenter – får de tre sosialistiske partiene Arbeiderpartiet, SV og Rødt til sammen 19 av 37 seter i fylkestinget.

– Det er en gledelig måling som er en motivasjon for hele organisasjonen. Men vi er samtidig veldig bevisste på at måling er måling – det som gjelder er å få et godt valgresultat, sier fylkesleder – og førstenavn – i Arbeiderpartiet, Cecilie Myrseth.

Fram ti prosentpoeng


Gjør et kjempebyks på fersk meningsmåling

Ei fersk meningsmåling antyder at et maktskifte i Lenvik kommune er på trappene.

Arbeiderpartiet går i meningsmålingen fram nesten ti prosentpoeng – fra 31 til 40.6 prosents velgeroppslutning. Det gir en økning i antall mandat med tre – fra 12 til 15.

– Jeg tror det handler om flere ting – ikke minst at vi har fått en regjering som ikke spiller på lag med Nord-Norge. Det er blitt kraftig reduserte overføringer til Troms etter at vi fikk en borgerlig regjering, sier Myrseth.

Det ligger også an til store forandringer i hverdagen til fylkeskommunen etter regjeringsskiftet.

Frykter friskoler

– Torsdag skal friskolemeldingen behandles i Stortinget. Vi risikerer at det blir flere private videregående skoler i Troms som vil ramme den skolestrukturen vi har i dag, sier hun.


Fylkesrådsleder Line Fusdahl fra Høyre lar seg ikke rokke av meningsmålingen – selv om det ligger an til at hun må forlate fylkesrådslederkontoret på Fylkeshuset.

– Jeg mener at dette er et godt utgangspunkt for en valgkamp. Det er veldig jevnt og hele valgkampen gjenstår, sier hun.

Mindre tap enn i Tromsø

Høyre får i meningsmålingen 20,4 prosents velgerstøtte – en nedgang med litt mer enn tre prosentpoeng. Det fører til at partiet mister et mandat – fra ni til åtte.

– Jeg tror at vi vil få sterkere støtte når valgkampen kommer i gang på alvor og vi får vist hva vi i fylkesrådet har fått til og hva vi har levert, sier Fusdahl.

At partiet ikke faller like mye i Troms som i fylkeshovedstaden forklarer hun med at lokalvalget i Tromsø var veldig spesielt i 2011.

Mange usikre velgere

– Partiet fikk høyere tall enn man noensinne har hatt. Nå er tallene mer normale, sier hun.

Fusdahl lar seg også trøste av at det er mange usikre velgere.

Hele 27 prosent av de spurte visste ikke hva de ville stemme i fylkestingsvalget.

Hun gleder seg til valgkampen og sier at skillelinjene mellom de to blokkene vil bli tydeligere etter hvert.

– De sosialistiske partiene vil være nødt til å svare på viktige spørsmål – ikke minst på samferdselsområdet. Hva mener man eksempelvis om Kvaløyaforbindelsen – der har vi i fylkesrådet vært veldig tydelige på at vi vil prioritere denne, sier Fusdahl.