Sau drepte gaupe

Ei gaupe måtte bøte med livet da den angrep et årslam i Vassdalen ved Bjerkvik. Resten av saueflokken trampa gaupa i hjel. Oppdatert:Les den heftige diskusjonen.

Sau drepte gaupe. Foto: Bjørnar Johansen Sigvartson  Foto: Harald Johnsen

nyheter

- Jeg har aldri sett eller hørt om noe lignende, sier Harald Johansen, sønn på gården sauene tilhører.

Gårdsfolket våknet fredag morgen til et utrolig syn. Midt i flokken på ca 20 sauer, lå kadaveret av ei gaupe, med tydelige sår fra saueklauver.

Sauene gikk rolig rundt og beitet, og snuste på kadaveret. Da de fikk se et blodig lam demret den utrolige historien for gårdsfolket.

Desperate
- I løpet av natta må gaupa ha gjort et forsøk på å ta lammet, og den har nesten klart det. Den har bitt over kjakene på lammet, og så har de andre sauene gått til angrep, sier Harald Johansen.

Sauer som har lam kan forsvare seg ganske desperat, og Johansen er sikker på at mange skarpe klauver har bidratt til å gjøre kort prosess med gaupa.

Vanlige sauer
Johansen bedyrer at det verken dreier seg om villsau eller utegangarsau, som man kanskje kunne forvente har spesielt utviklet overlevelsesinstinkt.

- Vi har helt vanlige sauer, sier han.

Gårdsfolket har ikke rørt gaupekadaveret. De har samlet inn sauene for å roe dem ned og få et overblikk over eventuelle skader. Foruten lammet som har åpenbare bittsår bak på kjakene, er det ingen ting i veien med dem, har familien kunnet fastslå.

Stolt
- Ingen har rørt gaupa, men den er ikke fullvoksen, såvidt jeg kan se. Ca 60 centimeter fra hode til hale, og uten å være ekspert, synes jeg den ser avmagret ut i bakparten, sier Johansen, som sikret seg bilder av kadavret.

- Kanskje har den vært syk, sier han.

Men han er stolt over at familien ennå ikke har mistet sau til tross for at Vassdalen-området er ganske rikt på vilt.

- Vi har naboer som har mistet flere sauer. Vi har ikke hatt våre i fjellet, de har kunnet stå innhegnet i hele sommer. Det har vært sett både gaupe og jerv i rikt monn i området, og i sommer gikk det til og med ulve-rykte i området.