– Føler oss litt mer robuste

Skrolsvik bygdelag har ikke bare stort hjerte for bygda si, men nå også sin egen splitter nye hjertestarter.

BLINK: Gunnar Torgersen (i midten) mener det er midt i blinken at Skrolsvik bygdelag nå får sin egen hjertestarter. Mandag mottok han hjertestarteren fra Folkebladets sjefredaktør Steinulf Henriksen (t.h.) og Stein Nilssen fra Førstehjelp og Redningsopplæring Troms.  Foto: Trond Sandnes

nyheter

SKROLSVIK: Bygdelaget i Skrolsvik er nemlig den heldige mottakeren av den gratis hjertestarteren som deles ut av Folkebladet og Førstehjelp og Redningsopplæring Troms. Totalt kom det inn 15 søknader fra lag, foreninger og bedrifter som ønsket seg hjertestarteren, men det var altså Skrolsvik bygdelag som trakk det lengste strået.

Folkebladet-TV: Slik kan du redde liv med en hjertestarter

God søknad

– Bygdelaget sendte inn en god søknad, hvor det blant annet ble opplyst at det ikke finnes andre hjertestartere i skrolsvikområdet - det var et godt argument, sier sjefredaktør i Folkebladet, Steinulf Henriksen.

Geografi var et annet godt argument.

– Vi valgte Skrolsvik med tanke på lokalitet, og hvor viktig det er å komme i gang med hjerte- og lungeredning og hjertestarter i løpet av få minutter ved hjertestans, sier Stein Nilssen i Førstehjelp og redningsopplæring Troms.

– Kjempeglad

Gunnar Torgersen mottok hjertestarteren mandag på vegne av bygdelaget.

– Dette er utrolig hyggelig! Vi har snakket i bygdelaget om at dette er utstyr vi skulle hatt - spesielt i forbindelse med større arrangementer, men så er det jo dette med penger og at man har mange ting å prioritere mellom. Derfor ble vi kjempeglade da vi fikk beskjeden om at vi fikk hjertestarteren, smiler Torgersen.

For bygdelaget, som drifter både bygdehus og kirke, samt står i spissen for de årlige Skrolsvik-dagan, var tildelinga kjærkommen.

– Hjertestarteren vil bli plassert sentralt i bygda, slik at den er tilgjengelig ved behov, sier Torgersen.

Bygdelaget får i tillegg grundig opplæring i førstehjelp, samt i hvordan hjertestarteren brukes. Totalt har utstyret og opplæringa en verdi på 25.000 kroner.

Roser Folkebladet

Hvert år opplever 6.000 personer i Norge hjertestans utenfor sykehus. Selv om Torgersen ikke kan huske hendelser med hjertestand i bygda, så er han klar på at det kan være bare et tidsspørsmål før det skjer.

– Derfor er vi veldig glade for å få denne hjertestarteren. Den gjør at vi føler oss mer robust, og litt tryggere rett og slett, sier Torgersen.

Han benytter også anledninga til å dele ut ros både til Folkebladet og Førstehjelp og Redningsopplæring Troms.

– Her er man med på å ta samfunnsansvar. Sånn skal det være, smiler Torgersen.

Statistikken viser at sjansen for å overleve en hjertestans øker betraktelig dersom hjertestarter tas i bruk. Sjansen for overlevelse utenom sykehus er nemlig bare fire til seks prosent uten hjertestarter. Med hjertestarter øker sjansene til 40-50 prosent.

– Hjertet er styrt av en elektrisk impuls, og for å få i gang et hjerte behøves det strøm. Derfor er det så viktig at man har hjertestarter ved hjertestans, forklarer Nilssen.