Her går det i sikk-sakk på himmelen

Merkelig stripe på himmelen vekket oppsikt.

Nei. Det er ikke en pilot som fyllekjører, men resultatet av en rakettoppskyting.  Foto: Einar Vikestad

nyheter

FINNSNES: Einar Vikestad og en bekjent var på Finnsnes da de ble oppmerksomme på det merkelige sikksakk-mønsteret på himmelen mandag morgen i 09-tiden. De konkluderte med at det ikke kunne være en kondensstripe fra et fly.

- Vi så heller ikke noe flygende objekt verken i den ene eller den andre siden med det samme, før vi ble obs på et objekt som på en måte hadde en rakettlignende utblåsning. Denne forsvant like fort som den dukket opp, forteller Vikestad.

Verken han eller kompisen har noe godt svar på hva sikk sakk-mønsteret på himmelen skyldes, men de har en teori om at det kan handle om en rakettoppskyting fra Andenes.

- Så dere mistenker ikke at dette handler om invasjon fra rommet?

- Nei, vi er ganske jordnære begge to, humrer Vikestad.

Bekrefter utskyting

Folkebladet har fått bekreftet at det ble gjennomført en rakettoppskyting fra Andøya Space Center mandag morgen. Vi har foreløpig ikke lyktes med å få hentet inn mer informasjon om oppskytinga. Til Harstad Tidende uttaler Kjell Bøen, sjef for rakett og ballongavdelinga ved Andøya Space Center, imidlertid dette.

- Vi har mandag morgen skutt opp en rakett som hadde med seg ampuller med stoffene barium og strontium. Disse stoffene reagerer med oksygen i atmosfæren og brenner opp. Det vises på himmelen, opplyser Bøen til avisa.

Nordlysforskning

Rakettutskytinga er en del av et forskningsprosjekt ved Andøya Space Center. I forbindelse med nordlysforskning skal det skytes ut to raketter.

- Fenomenet blir observert med kamera fra tre forskjellige plasser, blant annet et NASA-fly som nå ligger i lufta mellom Bjørnøya og Svalbard. Disse tre plassene gjør at vi kan ta tredimensjonale bilder av fenomenet. Alt er et ledd i nordlysforskningen, sier Bøen til Harstad Tidende.

Det er uvisst når den andre raketten skal skytes ut.

- Det er mye som skal klaffe først, sier Bøen.