Blåser fiber over Salangseidet

I disse dager er det hektisk aktivitet med å blåse fiberkabelen mellom Lavangen og Salangen. Nordix Data satser på å ha lys i fiberen til nyttår.

BLÅSER FIBER: Med en såkalt kabeljet, blåses stamfiberen denne uka gjennom rør i bakken mellom Lavangen og Salangen, sier Rune Nilsen på oppdrag for Nordix Data.  Foto: Ulf Antonsen

nyheter

TENNEVOLL: - Folk i Lavangen er positive og forventningsfulle til at vi skal bli ferdige og levere skikkelig breiband, sier prosjektleder fibernett Leiv Bjørn Walle i Nordix Data. Da vil folk og bedrifter for første gang få tilgang på skikkelig breiband på inntil 50- og 100 Mbps som gir mulighet for data, telefoni og tv via samme kabel.

Blåses

Gravearbeidet med å føre fram stamfiberen til koblingsbokser rundt i bygdene har vært hektisk før vinteren setter inn for alvor. En større jobb med å pløye fiberkabelen fra tilgangspunktet på Sjøvegan til Lavangen er utført og gjennom rørene blåses nå de fiberoptiske kablene over eidet ved hjelp av trykkluft. Et arbeid som skal være utført denne uka.

Utfordringer

- Ved Elvelund har vi en utfordring om vi skal gå over øra på lavvann eller gå langs land hele veien, men vi er i rute så langt sjøl om det har vært noen utfordringer underveis og regner med å levere et ferdig nett til sommeren etter avtalen og uten store overskridelser, forteller Walle. Det jobbes parallelt på flere områder, blant annet har de første abonnentene fått ruter og koblingsboks på husene på Tennevoll. Deretter skjøtes fiberen og det skal monteres en del elektronikk i telehyttene. Til nyttår skal det være lys i kabelen mellom telehyttene fra Sjøvegan til Lavangen i følge Walle.

- Så vil vi fortløpende koble folk på nettet, og de som da ikke har bestilt til subsidierte priser vil etter en sluttdato måtte betale full pris for breiband, sier prosjektleder fibernett i Nordix Data i Bardu Leiv - Bjørn Walle.