– Dette er stilig

Kartellet tar en roadtrip på Nord-Kalotten og skal presentere seg på store festivaler for moderne dans.

Musikerne: Komponist Mariann Torset og felespiller Julie Alapnes har funnet tonen i Kartellet, bokstavelig talt. Torset har komponert musikken og Alapnes er innimellom en del av forestillingen og spiller korte intimkonserter til enkeltpersoner underveis.  

Energi Det er god energi når danserne i Kartellet setter i gang.  

nyheter

RUNDHAUG: Torsdag, fredag og lørdag danser Kartellet i henholdsvis Luleå, Piteå og Oulo. Det blir to forestillinger på hvert sted og de to siste er annerkjente festivaler for moderne dans. 

– Dette er stilig. Vi synes vi har havnet på rett hylle når vi får være på de moderne areaner med folkedans, sier koreograf og danser Sigurd Heide.

Et godt rykte

– Invitasjonene viser at vi har fått et godt rykte etter 40 forestillinger. Det er imponerende at festivaler tar risiko og tør å satse på en forestilling som kun tar 35 personer, forteller koreografen.

Heide gleder seg spesielt til å vise fram folkemusikk på en dance-battle i Finland utenom forestillingene.

– Der skal vi vise dem krumspring fra folkedansens verden, smiler han.

Heide føler seg priveligert som får presentere prosjektet nye steder.

Nostalgi

– Vi er priveligert som får vise vårt sammen med deres scenekunst. Det at vi tar lokal musikk og dans og treffer folk i hjertet uansett hvor i verden vi er viser at det lokale er såpass bra hvor som helst, sier han.

Bak tangentene på et lite trøorgel sitter komponist og musiker Mariann Torset.

– Mariann har komponert musikk med nostalgi som vil gi en rytmisk gjenklang i både Sverige og Finland. Hun har skapt gode melodilinjer som folk nynner på etter forestillingene, forklarer Heide.

 – Jeg har bestilt låter som er kraftig, rolig eller litt rar og gitt henne stikkord. Det hun har levert har passet perfekt, sier han.

– Jeg har gått ut fra stemningene som skulle være underveis og at det skulle passe til det danserne skal formidle, forklarer Torset.

Tilstedeværelse

Torset er veldig glad i trøorgelet med navnet Marja-Liisa.

– Det er en så fin organisk og naturlig lyd som man bare må bli glad i. Hun har blitt en veldig populær dame, forteller Torset.

Julie Alapnes er også med som musiker og med fela si tar hun skikkelig nærkontakt og spiller tett på publikum.

– Jeg gleder meg virkelig til å spille med Julie igjen. Det er så lett å være Marja-Liisa og Mariann med Julie, forteller Torset entusiastisk.

– Julie har en fantastisk tilstedeværelse og at ei lita dame på 25 år kan ta over et rom og være mer synlig enn fem dansere er helt utrolig, skryter Heide.

(Folkebladet.no)