Nå får denne bygda lynraskt fiber

Denne vesle bygda på Senja har til nå levd i skyggenes dal hva angår fibernett og tilgang på flere TV-kanaler.

Ersfjord får både lynraskt internett og tilgang på flere TV-kanaler gjennom den nye fiberkabelen til bygda.  Foto: Vidar Bjørkli

nyheter

ERSFJORD: Men nå blir det løsning. I disse dager er Lenvik Kabel-TV i ferd med å ferdigstille en fiberforbindelse til Ersfjord, hvor signalene hentes fra Senjahopen. Forbindelsen vil gi ersfjordingene tilgang på lynraskt internett. Gjennom samme fiberkabel vil de også få levert TV-signaler til så mange kanaler som de bare kan ønske seg.

- Dette er kjempemessig. Vi er glad og lykkelig, sier en av innbyggerne, Odd-Steinar Olsen.

"Mørkt fastland"

Ersfjord ligger trangt til mellom stupbratte fjell, og antall husstander er så få at ingen kommersielle aktører har sett det lønnsomt å bygge ut verken fibernett eller kabel-TV. Bygda har i praksis vært uten internett til nå. På TV-sida har innbyggerne gjennom bygdelaget ordnet seg med en parabol på Tungeneset (ved utsiktspunktet) lenger ut, noe som har gitt tilgang på 20 kanaler, men dette har vært en provisorisk løsning som har fungert dårlig om vinteren.

- Det har vært umulig å betale regninger via nettbank. Regningene har jeg måttet ta med meg til bedriften i Bergsbotn der jeg jobber og der vi har fiber, sier Odd-Steinar Olsen.

Han gir æra til politikerne i Berg for at bygda nå blir en del av den "moderne verden".

- Spesielt ordføreren har gjort en svær jobb, sier Olsen.

Lenvik Kabel-TV

Berg kommune har inngått samarbeid med Lenvik Kabel-TV om utbyggingen.

- Vi får 600.000 kroner for jobben, men vi har nok brukt mer penger enn det for å få dette til. Det vil nok gå atskillige år før vi begynner å tjene penger på investeringen. Men vi ser det som et pilotprosjekt, og er glad for å kunne bidra, sier Tor Nikolaisen i Lenvik Kabel-TV.

I praksis blir Ersfjord koblet til en fiberkabel som går fra Strandheimen i Senjahopen, via Geitskartunnelen, og over fjellet til Bergsbotn. Denne ble til ved hjelp av Breibåndsfylket Troms og eies av Berg kommune.

Tor Nikolaisen sier deres jobb har bestått i å grave ned fiber fra Geitskartunnelen til Ersfjord og til hver av de 20-25 husstandene i bygda.

- Vi har også forberedt for å legge fiber mot Rognan og hyttene der. Vi skal også sette opp en link ytterst i Ersfjord som skal gi Trælen-gruva trådløst internett og TV. Dette bekostes av Skaland Graphite, sier Tor Nikolaisen.

(Folkebladet.no)