Kråkebollene har vært regnet som en pest — nå vil dette firmaet selge det som en delikatesse

Kysten utenfor Tromsø har blitt en kråkebolle-ørken, men NIVA og Urchinomicshar funnet det de beskriver som en god økonomisk og miljømessig løsning.

KRÅKEBOLLEPESTEN I TROMSØ: Dykkerne fra NIVA og Tarevokterne dykker ned for å fange kråkebollene som kan bli solgt for opp i mot 5.000 kroner kiloen.  Foto: Urchinomics

nyheter

– Tareskogen kan beskrives som havets regnskog. Derfor vil det være en vinn – vinn situasjon å starte med fiske og salg kråkeboller. Det har muligheten for å bli en god «ny» norsk næring i tillegg til hvor viktig det er for miljøet, sier Hartvig Christie, seniorforsker i NIVA (Norsk institutt for vannforskning), til iTromsø.

Christie kan fortelle at det har vært en voldsom vekst av kråkeboller de siste 50 årene, noe som har fått store konsekvenser for tareskogen hele veien fra Trøndelag og inn i Russland. Den antatte årsaken til en økning i kråkebollebestanden og nedgangen i tareskogen kan relateres til overfiske av kråkebollenes predatorer – torsk og steinbit.