Ane (26) vil bruke sine dyrekjøpte erfaringer i sin framtidige lærerjobb:

Inspirert av sine lokale forbilder

Ane Kollen Evenmo var bare 16 år da hun bokstavelig talt ble truffet av 22. juli-terroren. Nå studerer hun for å bli lærer, og målet er å bli en viktig voksen i unge menneskers liv. For hun har jo selv opplevd hvor viktig gode lærere kan være.

ERFARINGER: Ane Kollen Evenmo utdanner seg til å bli lærer i barneskolen. Her håper hun å kunne bruke egne erfaringer, både fra Utøya og den skolehverdagen hun gikk gjennom etterpå, i møtet med framtidas samfunnsborgere. – Det er ikke farlig å snakke om vanskelige ting, sier hun. Ane er her avbildet ved minnesteinen for 22. juli på Setermoen.  Foto: Gjermund Nilssen

nyheter

– Jeg hadde lærere som var veldig viktig for meg etter det som hendte i 2011. Jeg gikk på Bardufoss videregående, og der var jeg så heldig å ha Børre Krudtå som rektor og Anne Valle Tangen som lærer. De sørget for at det var trygt å være på skolen, og jeg kunne alltid gå til Anne om det var noe. Hun forsto at jeg hadde behov for å sitte bakerst i klasserommet på de dagene da jeg ikke hadde sovet natta før, og hun forsto egentlig det aller meste. Jeg har snakket med mange, både Utøya-overlevende og andre, som har hatt helt annerledes opplevelser fra sin skoletid, men vi som gikk på Bardufoss opplevde at vi ble møtt slik vi burde. Det ble lagt til rette for at vi skulle få vitnemål på normert tid, og vi greide det …

Karriereskifte

I dag er Ane ei ung dame på 26 år, og hun er klar til å starte på det tredje av i alt fem år som lærerstudent ved Oslo Met. Veien dit har vært kronglete, for det lå slett ikke i kortene at Ane skulle bli lærer. Etter å ha kommet seg gjennom videregående startet hun på et helt annet karriereløp, og i 2017 var hun ferdig med en bachelor i utviklingsstudier. Hun jobbet en periode i Kirkens Nødhjelp, men det var et helt annet sted hun fant den virkelige motivasjon for en meningsfylt arbeidshverdag.