Nå har Mari begynt å snakke om 22. juli i offentligheten:

– Jeg er kommet til en erkjennelse om at jeg er et slags tidsvitne

Mari Siljebråten er ikke blant de Utøya-overlevende som har snakket mest om det hun opplevde. Men hun er blant de som fortsatt er politisk aktiv. Og hun aner at det kan være en sammenheng.

LEVENDE OG AKTIV: Mari Siljebråten har valgt å være politisk aktiv gjennom de ti årene som er gått siden hun kom seg levende fra øya der mange av vennene hennes ble drept. Nå snakker hun om 22. juli, og hun mener det er viktig å ta til motmæle mot de destruktive kreftene som hun opplever fortsatt finnes i rikt monn.  Foto: Gjermund Nilssen

nyheter

– I årene etter Utøya snakket jeg ikke så mye offentlig om det jeg opplevde. Men jeg er kommet til en erkjennelse om at jeg er et slags tidsvitne, og jeg ser jo at utviklinga i samfunnet ikke er god. Derfor er jeg også kommet til en erkjennelse om at vi må snakke om det. Og at jeg må ta del i denne samtalen, sier Mari.

Bardujenta har rukket å bli 32 år, og vi møter henne på arbeidsplassen hennes. På kommunehuset i Bardu, der hun jobber som avdelingsleder for informasjon og sekretariat. Mari flyttet nemlig hjem til Bardu i 2015 etter noen år i Tromsø, og hun har valgt å være politisk aktiv hele veien etter den mørke dagen da hun som 22-åring var på AUF-leiren på Utøya. Hun ble valgt inn i kommunestyret i Bardu høsten 2011, og i dag er hun lokallagsleder for Arbeiderpartiet i Bardu. I 2015 ble hun valgt inn på fylkestinget, og der er hun nå også gruppeleder for Ap-gruppa i det øverste politiske organet i Troms og Finnmark fylkeskommune.