Unikt byggeprosjekt i Salangen:

Stavkirke på flyttefot

Det er sannsynligvis 907 år siden det sist ble satt opp ei tilsvarende kirke i Nord-Norge. Til uka skal stavkirka fraktes fra Salangen til Trondenes i Harstad, til middelaldergården "Allemenningr".

UNIKT: Avdelingsleder for Regionsmuseet Sør-Troms museum, Frode Hansen sier dette prosjektet er helt spesielt og unikt.   Foto: Morten Dokka

nyheter

Den siste kjente stavkirka som ble bygget i nord var da Kong Øystein satt opp stavkirke på Trondenes ved Harstad i 1114. Vidar Larssen, innehaver av Larssen Laft på Sjøvegan er en av dem som har vært sentral i byggingen av kirka som skal settes opp på Trondenes, noe Folkebladet omtalte for første gang i mai 2016.

Unikt prosjekt

Og her har det ikke moderne verktøy som er hovedvalget. Øksa er aller viktigst i byggingen. Det kan også nevnes "Pjål" som er forløperen til høvelen. Kopier av verktøy fra middelalderen, rå muskelkraft og presisjons-handtverk har formet de store stokkene og sammenføyningene til stavkirka. Og tømmeret ble nøye utvalgt og hugget av de samme handtverkerne fra skogene i Målselv.