Gjenåpningen av Norge: – Øker sjansen for smitte

Torsdag 27. mai tas neste steg i gjenåpningen av Norge. Kommuneoverlege Aslak Hovda Lien mener det øker faren for lokale smitteutbrudd.

TESTING VED SYMPTOMER: – Vi er avhengig av at folk tester seg, sier kommuneoverlege Aslak Hovda Lien.  Foto: Mathias Brobakk Nordgård

nyheter

– På den ene siden er gjenåpning positivt, men på den andre siden øker det sjansen for smitte. Det vil åpne for at flere samler seg, flytter seg mer innad i Norge og mellom kommuner. En tredjedel av befolkningen er vaksinert, men det er ikke den samme tredjedelen som har størst sannsynlighet for å spre sykdom. Det er de yngste og mest sosiale av oss, noe som åpner for flere utbrudd som det vi nå ser i Hammerfest, sier Hovda Lien som er kommuneoverlege i Senja og Sørreisa.


Nakstad om gjenåpningen: Fare for økt smitte, flere på sykehus og nye mutanter

Espen Nakstad sier det er viktig at kommunene ikke går for raskt fram i gjenåpningen. Mer ansvar legges over på dem når Norge nasjonalt åpner opp.


Avhenging av testing

169 personer er tirsdag bekreftet smittet i forbindelse med det pågående utbruddet i Hammerfest. 1.300 personer er satt i karantene, noe som tilsvarer 13 prosent av befolkningen i kommunen. Det som sannsynligvis har skjedd i Hammerfest, ifølge Hovda Lien, er at mange med lette symptomer har unnlatt å teste seg.