UNE svarer på kritikken i kirkeasylsaken:

– Trenger ikke beskyttelse

Utlendingsnemnda (UNE) tilbakeviser kritikken av hvordan de har behandlet kirkeasylsaken på Finnsnes. Og avdelingsleder Ingun Halle er klar på at nemndleder Anne Helgerud har full tillit.

Tror ikke på familien: Fortsatt svarer UNE at Dilani Johnson Collin (til venstre) og foreldrenes historie ikke er troverdig. Og ledelsen i UNE har full tillit til nemndleder Anne Helgerud som fire ganger har avgjort saken uten et møte i nemnda. Til høyre på bildet: Per-Inge Søreng.   Foto: Stian Jakobsen

nyheter

Både tidligere Frp-politiker, nå uavhengig politiker, Line Miriam Haugan i Senja kommune og fylkesordfører Ivar B. Prestbakmo (Sp) sto fram i Folkebladet tirsdag med sterk kritikk av UNEs behandling kirkeasylsaken på Finnsnes. Også Odd Fredriksen, tidligere medlem av utlendingsnemnda og nå medlem av støttegruppa for familien i kirkeasyl har uttalt seg svært kritisk i saken.


Haugan om kirkeasylsaka på Finnsnes:

– Graverende at nemnda ikke har blitt samlet

Seks ganger har kirkeasylsaken på Finnsnes blitt avgjort uten andre nemndmedlemmer i Utlendingsnemnda (UNE) enn en nemndleder. Aldri har saken blitt behandlet i sin helhet av nemnda. – Det er graverende at nemnda ikke har blitt samlet, sier uavhengig lokalpolitiker, Line Miriam Haugan.


Truer rettssikkerheten

Særlig fokus fikk det at saken har blitt behandlet seks ganger, kun av nemndledere, aldri har nemnda samlet seg. Kritikken er sterk i forhold til at en person, spesielt nemndleder Anne Helgerud som har behandlet saken fire ganger, at en person har så mye makt at det truer rettssikkerheten til søkerne, at kun en nemndleder avgjør uten oppmøte i nemnda gir ikke asylsøkerne muligheten til full kontradiksjon og muntlige høringer. Folkebladet sendte saken til UNE dagen før publisering og ba om kommenterer eller et intervju, svaret kom dagen etter.