UNN jobber på spreng med AstraZeneca-studie

På fem dager har UNN samlet inn blodprøver fra 450 personer vaksinert med AstraZeneca. Om noen uker er resultatene klare.

STUDIE: På fem dager har UNN samlet inn blodprøver fra 450 personer vaksinert med AstraZeneca. Om noen uker er resultatene klare.  Foto: Terje Pedersen

nyheter

Norge satte vaksinering med AstraZeneca-vaksinen på vent i begynnelsen av mars etter meldinger om et sjeldent, men svært alvorlig, sykdomsforløp hos enkelte som har fått vaksinen. I alt fire personer som har fått vaksinen i Norge har dødd. Flere av dem er helsearbeidere.

Forskere ved å Rikshospitalet og UNN mener vaksinen hos enkelte forårsaker en kraftig immunreaksjon, der det dannes antistoffer mot blodplater som kan forårsake blodpropp, hjerneblødning og lave blodplater.