Fotominne: Sjokktall fra Botnhamn

SJOKKTALL: Trond Berntsen stod bak tallene som sa at bygda Botnhamn hadde tapt fem millioner kroner de fire første månedene i 1990, sammenlignet med året før.  Foto: Stein Wilhelmsen (arkivfoto)

nyheter

Torskekrisa i 1990 slo enda mer brutalt ut for fiskeværene enn først antatt. Botnhamn grendeutvalg la i mai frem sjokktall som dokumenterte de økonomiske konsekvensene for bygda. I løpet av årets fire første måneder hadde bygda tapt fem millioner kroner sammenlignet med samme tidsrom i 1989.

– Denne svikten slår ut for de lokale butikkene og forretningene på Finnsnes. Lenvik kommune mister store skatteinntekter og Refa får solgt mindre fiskeredskaper. Det gir kort sagt negative ringvirkninger overalt. Og det er helt klart at andre fiskevær i Lenvik og i Nord-Norge forøvrig, er i samme situasjon som Botnhamn, sa Trond Berntsen. Han stod bak dokumentasjonen på oppdrag fra grendeutvalget.