Slik vil vaksineringen foregå i Senja og Sørreisa

Kommuneoverlege i Senja og Sørreisa Aslak Hovda Lien sier det sannsynligvis vil ta seks til ni måneder før alle er vaksinert. Her forteller han og smittevernlege Karsten Kehlet hvordan vaksineringen vil foregå i Senja og Sørreisa.

VAKSINERING: Kommuneoverlege i Senja og Sørreisa Aslak Hovda Lien sier de har høyt fokus på å få vaksineringen til på en rask og forsvarlig måte.   Foto: Stian Andre Lund

nyheter

I et leserinnlegg torsdag etterlyste Gudmund R. Johansen informasjon fra Senja kommune om plan for pandemivaksineringa i kommunen. Johansen er nok ikke alene om å lure på hvordan vaksineringen vil foregå.

Kommuneoverlege Aslak Hovda Lien og smittevernlege Karsten Kehlet sier vaksinasjonsplanleggingen er omfattende og vil bli den viktigste oppgaven for kommunene i 2021.

– Det er mange ting som skal på plass og en krevende prosess. Derfor har begge kommunene en egen arbeidsgruppe og koordinator, for å sikre at vi finner gode løsninger. Målet er selvsagt å få satt vaksiner så fort vi får tilgang til dem, sier Hovda Lien og Kehlet.De sier målet er å vaksinere hele befolkningen, men siden mengden vaksiner foreløpig er begrenset er det blitt gjort prioriteringer nasjonalt på hvem som skal få først i følgende rekkefølge:

1. Sykehjemsbeboere

2. 85 år og eldre

3. 75-84 år

4. 65-74 år, og de med høyest risiko i gruppe 18-65 år (ut fra definerte kriterier for sykdomsgrupper gitt av FHI).

5. 55-64 år med underliggende kronisk sykdom (ut fra definerte kriterier for sykdomsgrupper gitt av FHI)

6. 45-54 år med underliggende sykdom

7. 18-44 år med underliggende sykdom

8. 55-64 år uten underliggende sykdom

9. 45-54 år uten underliggende sykdom

– I tillegg vil kommunene sette av 20 prosent av vaksinedosene som leveres fra uke to til særlig kritisk helsepersonell, i tråd med nasjonale anbefalinger, sier Hovda Lien og Kehlet.

SMITTEVERNLEGE: Det er mange ting som skal på plass og vaksineringen er en krevende prosess. Derfor har både Senja og Sørreisa en egen arbeidsgruppe for å sikre at man finner gode løsninger. Det forteller smittevernlege Karsten Kehlet.   Foto: Carina Hansen

Vaksinen

De forteller at det per i dag er to vaksiner godkjent i Norge; Comirnaty (fra BioNTech og Pfizer) og Moderna. Norge får nå levert 40.000 Comirnatyvaksiner i uka, og de første ukene holdes halvparten av vaksinen tilbake i superfrysere for å sikre vaksine 2. etter 21. dager.

– Inneværende uke fikk Senja 60 doser, mens Sørreisa fikk 15. Uke to får Senja 35 doser og Sørreisa 10. Fra uke fire vil det bli levert både til dose 2 og dose 1, slik at en da øker mengden vaksine. For Modernavaksinen vil det fra neste uke kommer 4000 vaksiner til Norge per uke, sier Hovda Lien.


– Godt å være i gang

Det var mye å glede seg over da den første koronavaksina i Senja kommune ble satt. Nå håper man at vaksineringa kan gå radig for seg.


Han sier Comirnatyvaskinen allerede er gitt til cirka èn million personer i Storbritannia. De vanligste bivirkningene er smerter på stikkstedet, tretthet, hodepine, muskelsmerter, frysninger, leddsmerter og feber, og bivirkningene er vanligst å få etter dose 2.

– Siden det er en ny vaksine har helsetjenesten høyt fokus på å melde inn bivirkninger, slik at man får bedre oversikt underveis. Det ser ut som at 1 av 100.000 får mer alvorlige bivirkninger som må behandles med adrenalin, som skal være tilgjengelig ved all vaksinasjon, sier Hovda Lien.

De anbefaler flest mulig å ta vaksinen, da den skal beskytte de som er særlig utsatt for alvorlig sykdom og etterhvert også øvrig befolkning.

– Vaksine er en av de store suksesshistoriene i medisinen og det er vanskelig å se noen annen akseptable løsning på pandemiutfordringen både lokalt, nasjonalt og ikke minst globalt, sier Hovda Lien og Kehlet.

FØRSTE: Her setter Cecilie Halsnes den første vaksinen i Senja kommune. Judith Sollied (98) fikk æren av å være først ut.   Foto: Lars Olav Rege

Her tar hun den første koronavaksinen i Senja. Nå håper Judith (98) at flere følger etter

Tirsdag 5.januar 2021 var en merkedag, da de første koronavaksinene ble satt flere steder i Midt-Troms.


Eget journalsystem

De sier kommunene har fått navnelister over aldersgrupper som først er prioriterte, og begge kommunene vil få et eget journalsystem for vaksinering der innbyggerne og de som oppholder seg i kommunen selv kan registrere seg. Dette journalsystemet gir doble timer, slik at når du bestiller eller tilbys time får du begge vaksinasjonsdatoene samtidig.

– Det vil også bli egne telefonlinjer for de som ikke får til å bruke digital bestilling og registrering, sier de.

Grunnet kort holdbarhet og krevende logistikk vil det være et sentralt vaksinested for befolkningen, med unntak av sykehjemsbeboere og brukere av hjemmetjenesten som har særlig vanskelig for å komme til en sentral vaksineringsenhet.

– Senja og Sørreisa kommune har høyt fokus på å få dette til på en best mulig måte for våre innbyggere. I likhet med de andre kommunene har vi ikke alt på plass og det vil bli endringer underveis. Både i leveranse av vaksine ved at volumet øker, men kanskje også prioriteringer og kunnskap om hvilken vaksinetype som virker best for hvem. Målet er uansett at kommunen ikke skal være det forsinkende leddet i vaksinasjonsprosessen, men få gitt vaksinene i henhold til nasjonale prioriteringer på en rask og forsvarlig måte, sier Hovda Lien og Kehlet.


82-åringen fra Karlstad fikk koronavaksine på tirsdag

– Ikke noe å grue seg til

Gunnhild Nyborg og 24 andre eldre ved Målselv helsetun fikk på tirsdag sin første dose av korona-vaksinen Pfizer BioNTech. Om tre uker skal de ha den andre dosen, og med vaksinen vil de være godt rustet til å stå i mot koronaangrep.


Hovda Lien sier det kommer til å ta tid å få vaksinert alle.

– Det kommer sannsynligvis til å ta seks til ni måneder å få vaksinert alle, sier han.