Ikke alle tradisjoner bør tas vare på

Det burde være enkelt å begrave denne «tradisjonen» en gang for alle

Folkebladet på lederplass, tirsdag 5. januar 2021

DRAMATISK: Brannen i Mefjordvær ble slukket takket være bygdefolkets innsats.  Foto: Privat

nyheter

Vi har gått inn i ett nytt år, 2021 er her, og igjen var nyttårsnatta preget av nyhetsmeldinger om små og større branner langs vår langstrakte kyst. En gjenganger i meldingene fra brannvesen og politi er at nødraketter eller nødbluss er brannårsaken. Det var også tilfelle i Mefjordvær på Senja, der en nødrakett førte til en voldsom brann i knusktørt gress.

Etter at pinneraketter ble forbudt i 2008, har antall branner i tilknytning til nyttårsfeiringen gått betydelig ned, men det er fortsatt en synder igjen, som år etter år rykker brannmannskapene ut av nyttårsfeiringen, inn i brannbilen og ut på utrykning for å slukke branner; nødraketten.

Denne «tradisjonen» med å sende opp rødglødende rop om hjelp når vi går inn i et nytt år, er naturlig nok mest utbredt langs kysten, der båtene jevnlig må bytte ut dette utstyret når det når datostemplingen. Slik er det også her på berget, og på nyttårsaften var det igjen røde kuler på himmelen i regionen vår. En fellesnevner for disse røde kulene er at mange av de går fort opp og nesten like raskt ned igjen; ofte på land der knusktørt gress venter.

I Mefjordvær ble det observert en nødrakett som ble sendt opp fra Bjorvika. Raketten fikk ikke den høyden den skulle ha, kom ut av kurs og dalte ned mot bakken mens den ennå var i full fyr. Fra raketten landet til det var full fyr i gresset, gikk det 30 sekunder.

Brannen spredte seg raskt, og et stort område overfor bebyggelsen tok full fyr. Ei stund så det dramatisk ut, men takket være et 30-talls bygdefolk som rykket ut i finstasen, ble flammene slukket ved bruk av spader. Og heldigvis var vindretninga gunstig.

Brannvesen, politi, Hovedredningssentralen og andre går hver romjul ut og informerer om at all bruk av nødraketter, uten at man er i nød, er forbudt. Dette gjelder også på nyttårsaften, og ulovlig bruk kan straffes med bøter og fengsel i inntil tre måneder.

Når vi også ser konsekvensene i form av branner og ikke minst samfunnskostnadene i å sende utallige brannkorps på utrykning, så burde det være enkelt å begrave denne «tradisjonen» en gang for alle, slik vi gjorde med pinnerakettene i 2008.

I 2021 håper vi at alle som har denne type nødutstyr, leverer inn utrangerte nødraketter og nødbluss der man kan anskaffe nye. Det gir alle oss andre både en tryggere og billigere feiring når vi om et knapt år skal feire overgangen til 2022.

Minileder: Tørt og hardt

Restauranter og utesteder velger å stenge dørene etter at regjeringa innførte skjenkestopp. I Tromsø er åpninga av berømte Hard Rock Kafè utsatt på ubestemt tid.

Det er harde tider i bransjen.