I dag var siste anløp med kriserute

MS «Kong Harald»s anløp på syd på Finnsnes søndag var det siste i kriseruta.

SLUTT PÅ KRISERUTA: MS «Kong Harald» på syd var siste anløp på syd i kriseruta som har vært kjørt det siste halve året, og hvor to skip har gått strekninga Bodø-Kirkenes. Nå trapper Hurtigruten opp drifta til fem skip, og de skal gå på strekninga Bergen-Kirkenes.  Foto: Vidar Bjørkli

nyheter

Kriseruta har innebært en minimumsseilas for hurtigrutetrafikken, hvor kun to skip i en periode har gått i rute mellom Bodø og Kirkenes; MS «Kong Harald» og MS «Polarlys».

Men nå i januar trapper Hurtigruten opp seilasen og setter inn fem skip på ruta mellom Bergen og Kirkenes. De nye skipene som kommer inn i ruta er «Vesterålen», «Nordkapp» og «Richard With».

Første skip på Finnsnes i den nye ruteplanen blir MS «Polarlys» på nord på mandag. Hun anløper Finnsnes klokka 11.00 og har avgang klokka 11.30.

Sydgående rute vil ha anløp Finnsnes klokka 04.20 og avgang klokka 04.40.

– Den nye ruteplanen betyr at vi vil få ei hurtigrute annenhver dag på Finnsnes. Av og til kan det bli tre dager i mellom, siden det nå er fem skip som skal gjøre jobben til en flåte som normalt består av 11 skip på strekninga Bergen–Kirkenes, sier skipsekspeditør Per Lund ved Bernh. Lund AS.


Øker kapasiteten mellom Kirkenes og Bergen

Hurtigruten øker kapasiteten langs norskekysten, og skal seile med fem skip mellom Kirkenes og Bergen fra januar.


Han er glad for at trafikken trappes opp til beste både for passasjer- og godstransport.

Søndag var det åtte passasjerer som gikk i land, og fire-fem som gikk om bord.

– Det har vært og er ganske stille på passasjerfronten. De som reiser er lokale folk. I jula var det 23 personer som feiret høytiden om bord på rundreise mellom Bodø og Kirkenes. Blant dem var et par fra Bergen som hadde kommet seg til Bodø, og gått om bord der, sier Lund.

Han håper at nordmenn i større grad oppdager og begynner å bruke hurtigruta.

– Det er jo en fantastisk sjøreise, sier han.


Hurtigruten ansetter UiT-professor som smitteekspert

Hurtigruten ansetter UiT-professor Ørjan Olsvik som rådgiver for å bedre smittekompetansen på hurtigruteskipene.


Ellers opplyser Lund at gamle MS «Lofoten» ikke lenger blir å se på kysten i hurtigrutetrafikk.

– Hurtigruten har solgt skipet til ei forening som driver med skoleskip. Selv om «Lofoten» var godt vedlikeholdt, så er det vel naturlig at Hurtigruten reduserer flåten. Havila skal jo inn med fire skip på strekninga Bergen–Kirkenes. To av dem kommer inn i ruta fra påske, sier Per Lund.