Seks av ti i Troms og Finnmark synes det drikkes for mye alkohol foran barn i jula

– Selv små mengder alkohol kan gjøre barn utrygge, sier generalsekretær i Av-og-til Randi Hagen Eriksrud.

SLITER: Mange av oss har opplevd å se barn som sliter fordi voksne drikker alkohol, skriver alkovettorganisasjon Av-og-til.  Foto: Av-og-til

nyheter

Mange av oss har opplevd å se barn som sliter fordi voksne drikker alkohol, skriver Av-og-til i en pressemelding.

I en undersøkelse gjennomført av Ipsos på oppdrag for alkovettorganisasjonen Av-og-til, oppgir 57 prosent av respondentene fra Troms og Finnmark at de synes det drikkes for mye alkohol foran barn i jula.

– Det som oppleves som «god stemning» hos de voksne, kan være både skremmende og utrivelig for barn. Selv små mengder alkohol kan gjøre barn utrygge, sier Randi Hagen Eriksrud, som er generalsekretær i Av-og-til.

Korona og jul

Etter restriksjoner fra regjeringen vet vi at koronapandemien kommer til å sette et ekstra preg på julefeiringen i år. Flere barn kommer derfor å tilbringe jula kun med sine nærmeste.

Generalsekretæren mener at vi derfor må være ekstra oppmerksomme på barn i vår omgangskrets som ikke har en trygg julefeiring.

SMÅ MENGDER: Selv små mengder alkohol kan gjøre barn utrygge, sier Randi Hagen Eriksrud, som er generalsekretær i Av-og-til  Foto: Av-og-til

– Mange barn går julefeiringen i møte med en ekstra klump i magen fordi mamma eller pappa drikker for mye alkohol, forteller Eriksrud.

Hun påpeker at det finnes mange måter å strekke ut en hånd på hvis du mistenker at et barn har det vanskelig hjemme.

– Mange synes det er vanskelig å ta grep, fordi man ikke helt vet hvordan. Det viktigste er at du gjør noe med den dårlige magefølelsen. Ta den ekstra praten på Facetime, og send den tekstmeldingen. Og ikke nøl med å ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge om du trenger noen å lufte tankene med. Der får du råd om hvordan du kan håndtere situasjonen.

Alarmtelefonen for barn og unge er: 116 111.

Her er noen råd til deg som skal feire jul med barn til stede:

  • Bruk alkovett. Tenk gjennom om du skal drikke alkohol i løpet av kvelden, og i så fall hvor mange glass. De fleste barn svarer at de synes 0, 1 eller 2 glass er greit. Det kan være et fint utgangspunkt.
  • Dersom dere skal være flere voksne sammen, kan det være lurt å snakke med hverandre på forhånd og avtale hvordan dere gjør det med alkohol. Hva er greit, og hva er ikke greit? Et godt råd kan være at minst én holder seg edru, i tilfelle noe skulle skje.
  • Snakk om alkohol med barna dine når du føler at de er klar for det. Still konkrete spørsmål og ta svarene du får, på alvor. Husk at barn aldri skal måtte ta ansvar for voksnes alkoholbruk.
  • Dersom du er bekymret for at et barn ikke har det bra hjemme, er det viktig at du tar affære. Ring Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111 for å få råd fra fagpersonell.