Hurtigtest på skole-elev positiv: – En indikator på at vedkommende er smittet, men den er ikke hundre prosent

Hurtigtesten på ungdomsskole-eleven som går på Finnsnes ungdomsskole er positiv. Hele 10.trinnet på skolen er blant de som er satt i karantene.

Fra lørdagens pressekonferanse på rådhuset.  Foto: Mathias Brobakk Nordgård

nyheter

Lørdag kunne Senja kommune informere om et nytt smittetilfelle i kommunen. Dette er en person som i forrige uke var på UNN i Harstad, og utbruddet der tyder på at det kan være smittekilden.

– Vi mistenker at smitten kommer derfra, men hundre prosent sikker på det kan vi ikke være, sier ordfører Tom-Rune Eliseussen på lørdagens pressekonferanse.

Vedkommende som er smittet er ansatt ved Furumoen barnehage på Silsand og den ansatte var på jobb i barnehagen denne uka før symptomene brøt ut. Det er flere rundt den smittede som har symptomer, og det pågår derfor et omfattende arbeid med smittesporing i tilfelle nærkontakter får påvist positiv test.Positiv hurtigtest

En person i familien til den smittede er elev ved Finnsnes ungdomsskole, og viser også symptomer. På lørdagens pressekonferanse opplyste smittevernoverlege Aslak Hovda Lien om at hurtigtesten til vedkommende er positiv.

– Vi er i gang med testing og for eleven som går på ungdomsskolen er hurtigtesten positiv. Det er en indikator på at vedkommende er smittet, men den er ikke hundre prosent. Det endelige svaret kommer med PCR-prøven som analyses i Tromsø, men dette viser at det å sette hans kull i karantene er en riktig avgjørelse. Har vi bommet og gått for hardt ut, får vi heller slippe folk ut av karantene tidligere. Vi arbeider med en god sikkerhetsmargin, sier Hovda Lien.

Hele 10.trinn på Finnsnes ungdomsskole er satt i karantene, noe som tilsvarer rundt 100 elever. I tillegg er lærere og ansatte som er knyttet opp mot dette klassetrinnet satt i karantene. 20 barn og 13 ansatte ved Furumoen barnehage er også satt i karantene. Både skolen og barnehagen er, som et ekstra smitteverntiltak, satt i rødt nivå. Det blant annet betyr strengere smittevern og mindre kohorter.

– Så de som ikke er i karantene blir også ivaretatt med strengere smitteverntiltak på skolen. Samtidig skjønner jeg at folk blir engstelig og urolig, og at man synes det er tryggest å være i karantene. Men vi har hatt dialog med FHI (Folkehelseinstituttet) i flere omganger og smittesporingsenheten der — og vi gjør dette i tråd med dem, sier Hovda Lien.

Totalt er et sted mellom 150 og 200 personer satt i karantene i kommunen.

Følger nasjonale føringer

10. årstrinn ved Fusk, som nå er satt i karantene, vil få digital hjemmeundervisning og de ved Furumoen barnehage, som ikke er satt i karantene, vil få et tilbud fra mandag av.

– Vurderte dere å stenge skoler og barnehager helt? Hvilke vurderinger ble gjort med tanke på det?

– Vi har på mange måter forberedt oss på at vi kunne komme i en slik situasjon. Vi følger de nasjonale føringene, om at man så langt som mulig skal opprettholde driften av skolene, samtidig som man ivaretar smittevern. Disse vurderingene er gjort med bakgrunn i at man setter de personene i karantene, som man mener er nødvendig, samtidig som man opprettholder smittevern. Elevene som kan få undervisning på skolen, skal få det. Det er både barn og ungdommer som vil få både opplæring og tilbud i neste uke, til tross for at man er berørt som skole. Der støtter vi oss på den smittefaglige vurderingen i kommunen, samt de nasjonale rådene, sier kommunalsjef for oppvekst og kultur, Rune Hoholm.

– En utfordring

Siden pandemien brøt ut i mars, er dette den største situasjonen Senja kommune har kommet opp i med tanke på koronasmitte.

– Det berører både barnehager og skoler, og antallet på nærkontakter er høyt. Det er klart at det er en utfordring. Mange skal kontaktes og få informasjon, og det er mange du skal berolige å snakke med. Vi jobber å med å snakke med alle. Med tanke på ungdomsskolen er vi litt heldig. Fordi der tar de selv ansvar for dialogen med sine. Vi får god hjelp av hverandre, men det er en stor oppgave og en uoversiktlig situasjon nå i starten. Dette viser hvor viktig det er at vi er nøye og forsiktig med det vi gjør. Det er ingen grunn til å tro at koronaen tar juleferie, det blir den ikke å gjøre — og da må ikke vi heller gjøre det, sier Hovda Lien.

At man tidligere i år fikk etablert test-stasjonen på Silsand, er han glad for nå.

– Det var nok veldig lurt at vi fikk den på plass. Nå har vi mulighet til å teste mange og vi har også rigget opp et eget lokale for smittesporing. Nå får vi prøvd på det vi har øvd og forberedt oss på, sier han.

Han er trygg på at kommunen skal klare å håndtere situasjonen på en god måte.

– Det er veldig mange kommuner som har hatt utbrudd og jeg tenker at dette skal vi klare å håndtere. Det blir mye arbeid og omfattende, men jeg er optimist på at vi skal klare dette. Vi er avhengig av at befolkningen er ekstra nøye og dette viser at julefeiringa ikke kan være slik den bruker å være. Man kan ikke ta hjem alle ungene med partner og barn, og kjøre feiring som vanlig. Dette handler som sagt litt om flaks og uflaks også, men hvis alle slakker litt opp, så øker sjansen, sier Hovda Lien, som sterkt oppfordrer til å følge de "vanlige" smittevernrådene.

– Det er de vanlige rådene. Hold deg mest mulig hjemme, begrens antall nærkontakter, ha god hånd -og hostehygiene, og er du syk, så gå hjem og test deg. Det er det samme som før og ikke noe hokus-pokus. Gjør vi dette, så tror jeg at vi skal klare å styre dette, sier han.


– Må tas med største alvor

Ordfører Tom-Rune Eliseussen benyttet også anledningen til å rose kommunens helsepersonell under lørdagens pressekonferanse.

– Vi har rigget en teststasjon, har god kapasitet, et eget smittevernteam som jobber med smittesporing og gode prosedyrer for å ivareta situasjonen. Jeg må minne om at vi også tidligere har hatt alvorlige situasjoner knyttet til korona og det ble håndtert på den beste måten. Vi skal klare å håndtere dette på en god måte nå også, det er jeg som ordfører veldig trygg på, sier han.

– Situasjonen er uavklart og vi kan ha smitte i samfunnet som vi ikke har oversikt over, og som vi ikke har kontroll på. Så dette må tas med største alvor og det er jeg også sikker på at innbyggerne våre vil gjøre, sier ordføreren.

Kriseledelsen skal ha nytt møte lørdag kveld.

– Vi kommer med mer informasjon så snart vi får mer oversikt. Jeg oppfordrer alle våre innbyggere til å ta situasjonen med største alvor. Jeg vet at mange er opptatt av julehandel og at mye skal gjøres i ukene før jul, men inntil vi har fått kontroll på situasjonen, ber jeg om den største forsiktighet, sier Eliseussen.

Senja kommune holdt lørdag ettermiddag pressekonferanse om koronautbruddet i en barnehage. Se direktesendinga i reprise.