«Anna Rogde» inn på statsbudsjettet

– Vi ønsker å satse på skutas potensiale som «flytende museum»

Gladnyheten kom, som en etterlengtet førjulsgave. «Ho Anna» får nå sin velfortjente faste plass på statsbudsjettet. Dette er en stor milepæl for vår historiske seilskute i nord.

MEDVIND: Nå seiler skonnerten i medvind, og det gleder Sør-Troms Museum seg over.   Foto: Kråkenes

nyheter

Sør-Troms Museum jubler for at Per Willy Amundsen (FrP) sto i spissen for å få Anna Rogde inn på statsbudsjettet i år, og at Kent Gudmundsen (Høyre) tok en offensiv og synlig posisjon i saken, skriver de i en pressemelding.

– Vi er svært takknemlige for deres innsats og for alle andre som har arbeidet i kulissene. En fast post på statsbudsjettet har faktisk vært et mål og en drøm i rundt 20 år. Nå, endelig, er verdens eldste seilende skonnert i det gode selskap sammen med de andre store historiske seilskutene i sør, heter det fra Sør-Troms Museum.

«Anna Rogdes» ungdomsgruppe «Ungt Blod» tok imot Frp tidligere i år.

– At ungdommen vår skulle kaste politikerne fra Frp på havet når de kom på besøk om bord, og at det skulle bidra til å gjøre utslaget, hadde vel ingen kunne forutse. Museet og organisasjonene rundt «Anna Rogde» har hatt kontakt med flere av politikerne på Tromsbenken som var samstemte om å få til dette løftet for skonnerten, heter det videre.

Avdelingsleder Katie Payne kan fortelle at mange har vært involvert og at engasjementet har tiltatt underveis.

– Vi føler at «ho Anna» har blitt heiet frem til mål! Vi har mottatt mange gratulasjoner fra nær og fjern. Det setter vi umåtelig pris på!, sier Payne.

En ny hverdag med nye muligheter

En fast post på statsbudsjettet gir dem mulighet til en etterlengtet forutsigbar drift.

– 2020 har fram til desember vært preget av skjær i sjøen, i dobbel betydning. Derfor er det ekstra gledelig med en slik overraskelse på tampen av et ganske tungt og annerledes år. Nå seiler skonnerten i medvind, sier Payne.

Museumsdirektør Sabrina van der Ley utdyper:

– Dette er en herlig melding å få. Endelig får «ho Anna» den støtten hun fortjener. Nå kan vi videreutvikle skuta som arena for handlingsbåren kunnskap. Vi ønsker å gi ungdom, kadetter og nautikkstudenter opplæring i sjømannskap i praksis. Formidling av kulturarv, fartøyvern og maritim kunnskap sammenfaller med behov i utdanningsløpet. Vi ønsker ikke minst til å satse på skutas potensiale som «flytende museum», med formidling av historien og arven vår langs norskekysten, sier hun.