– De svikter Nord-Norge nok en gang

Fredag la regjeringen fram en nordområdemelding med overskriften mennesker, muligheter og norske interesser i nord. Senterpartiets Sandra Borch mener meldinga ikke svarer på noen av landsdelens utfordringer.

KRITISERER: Sandra Borch mener nordområdemeldinga som ble lagt fram fredag ikke tar Nord-Norge på alvor.  Foto: Morten Dokka

nyheter

Hun mener meldinga heller ikke legger noen konkrete tiltak eller virkemidler på bordet

– Regjeringen har strategisk gjennom åtte år sviktet Nord-Norge, sier hun.

– Distansert

– Vi har ei regjering som har distansert seg fra Nord-Norge. I en rekke saker som for eksempel tvangssammenslåingen av Troms og Finnmark har de overkjørt og overhørt folket i nord, slår Borch fast.

Hun mener Høyre og regjeringa har ført en svært sentraliserende politikk de siste sju årene, og mener det har rammet Nord-Norge hardt.

– Om regjeringa vil ta Nord-Norge på alvor må de begynne med å lytte til oss som bor her. Dette er dessverre bare ei melding med festtaler, sier stortingsrepresentanten.

Reagerer

Borch reagerer ifølge ei pressemelding fredag også på at regjeringen skryter av at de har styrket beredskapen og forsvaret i nord.

– De har nettopp levert en langtidsplan for Forsvaret hvor de ikke viser vilje eller ambisjoner for Forsvaret i nord. Beredskapen i Nord-Norge er også kraftig svekket med denne regjeringen. Vi har knapt ambulansefly som kan fly i en mild nordnorsk høststorm og vi ser en massiv sentralisering av politi og ambulansestasjoner, fortsetter Borch.

Senterpartiet mener regjeringen snakker om Nord-Norge med distanse, og anbefaler de å reise oftere til Nord-Norge og ikke bare når de skal presentere ei melding om Nordområdene.

– Tar ikke på alvor

– Jeg merker meg at regjeringa i sine festtaler distanserer seg fra Nord-Norge. Det er ganske påfallende når statsministeren og en rekke statsråder bruker uttrykk som «de i nord» og «folk i nord». Det er tydelig at Høyre og regjeringa ikke tar på alvor og ser konsekvensene av den sentraliserende politikken de har ført de siste sju årene. Høyre har vært en katastrofe for distriktene, tordner Borch.

Stortingsmeldingen om nordområdene ble lansert i Alta fredag av statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide.