Lanserer maskin som skiller den fineste torsken fra slappfisken

Maskinen kan revolusjonere utvelgelse av fisk med dårlig kvalitet. Mandag ble den lansert av Nofima-forskerne som står bak nyvinningen. – Dette gjør meg stolt, sier fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H).

TESTKJØRING: Her tester fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen spektralmaskinen som Nofima-forsker Karsten Heia (t.h.) står bak.   Foto: Jan Harald Tomassen, iTromsø

nyheter

(iTromsø): Det er Nofima-forsker Karsten Heia som er mannen bak spektralmaskinen. En tilsynelatende enkel innretning som for eksempel monteres i produksjonslinja på et fiskebruk. Når fisken sendes gjennom blir den belyst med lysstråler som har flere frekvenser, og ut kommer data som forteller om kvaliteten på fisken, og til og med hvilken art.

– Vi kan med dette utstyret se gjennom skinnet på fisken og sjekke kvaliteten før man begynner å skjære i den. Og dette tror vi kommer til god nytte for fiskerinæringa, sier Heia.