– Reiselivsbransjen må få bedre korona-kompensasjon for å overleve

Regiondirektør i NHO Arktis, Målfrid Baik, sier at nivået på regjeringens korona-kompensasjon må økes kraftig til reiselivsbransjen.

VIL HA FELLES LØFT: Regiondirektør i NHO Arktis, Målfrid Baik, sier at reiselivsnæringen må få på plass en bedre kompensasjonsordning for å overleve korona-restriksjonene.  Foto: RONALD JOHANSEN / ITROMSØ

nyheter

– Med de nye restriksjonene går det fra vondt til verre, sier hun til iTromsø.

  • Skjenkestopp fra midnatt
  • Ingen «unødvendige» reiser
  • Maksgrense for antall personer som kan samles

Flere av regjeringens nye retningslinjer og regler for smittebekjempelse slår hardt ut for reiselivet og restaurantbransjen.

Prekær situasjon

NHO Arktis-direktør Målfrid Baik sier at krisen i bransjen nå begynner å bli prekær, og at kompensasjonsordningen fra regjeringen langt fra er god nok for å bøte på krisa.

I dag kan selskapene søke om å få dekket 50 prosent av sine faste avgifter som husleie, og kan også få en kompensasjon for å dekke tapt omsetning – såframt omsetningstapet har vært større enn 40 prosent. Kompensasjon for omsetningstap vil bli utbetalt neste år.

Målfrid Baik sier at ordningene er for magre.

–Mange bedrifter begynner nå å bli helt desperate. Om de tidligere var krise så vil de siste innskjerpingene føre til noe langt verre, sier hun.

Egenkapitalen tapt

Mange reiselivs- og restaurantbedrifter har klart å overleve fram til nå på oppsparte midler, og på en begrenset støtteordning fra myndighetene. Nå begynner imidlertid pengene å ta slutt.

– For de aller fleste er nå egenkapitalen i selskapene spist opp, og det er ikke mer å hente, sier Baik.

Etter at den andre smittebølgen har slått inn over Norge så har spesielt restaurantene og hotellene opplevd en økning i avbestillinger og avlysninger av arrangement.

Økende antall avlysninger

– Frem til for et par uker siden så var vi optimistiske, og vi opplevde en økning i bestillinger. Etter at smitten brøt ut igjen – og etter at de nye smittevernreglene ble varslet – så har vi fått mange avlysninger og avbestillinger, sier Ida Kristine Jakobsen, direktør på The Edge.

Ifølge henne forventer bransjen flere kanselleringer som følge av regjeringens innskjerpede krav.

– Alle nye restriksjoner har enorme konsekvenser for vår bransje, men vi har blitt vant til å leve fra uke til uke. Det er virkelig en berg-og-dal-bane for oss, sier hun.

Bransjen trenger mer penger

Målfrid Baik sier at regjeringen og Stortinget må på banen med en tydeligere og mer målrettet støtteordning for reiselivet.

Hun sier at NHO er i tett dialog med myndigheter og politikere for å overbevise dem om nødvendigheten av å verne om reiselivsbedriftene. Støtteordningene til næringslivet skal vedtas i Stortinget, og NHO oppfordrer politikerne til å komme næringslivet i møte.

Ifølge henne vil kostnadene for staten bli større på sikt dersom en stor del av bransjen går over ende.

– Det vil koste veldig mye mer for samfunnet om alle de som risikerer å miste jobben havner på Nav.. Derfor burde det være opplagt at det er bedre å holde bedriftene i live, sier Baik.

Det er varslet innstramminger som følge av koronasituasjonen. Se torsdagens pressekonferanse med statsminster Erna Solberg og helseminister Bent Høie.