Fant over 80 døde dyr i fjøs

Det ble mandag funnet over 80 døde sauer i et fjøs i Midt-Troms.

DYRETRAGEDIE: Mer enn 80 døde sauer ble funnet i et fjøs mandag ettermiddag, opplyser politiet.  Foto: Ulf Antonsen (illustrasjonsfoto)

nyheter

Det var mandag at politiet gjorde undersøkelser på et gårdsbruk i Midt-Troms.

– Det er funnet vel 80 døde sau og nødslaktet 11 sau i fjøset på gården, opplyser politioverbetjent Geir Lofthus i Midt-Troms lensmannsdistrikt.

Varslet av veterinær

– Politiet ble varslet av veterinær på oppdrag for Mattilsynet. Bonden er i avhør hos politiet, og politiet avhører naboer og gjør undersøkelser på stedet, opplyser Lofthus.

Politiet skriver i ei pressemelding mandag ettermiddag at det så langt ser ut som dyrene har dødd av sult.

Politiet bekrefter overfor Nye Troms at det er i en av kommunene Balsfjord, Målselv eller Bardu funnet ble gjort.

Lofthus vil ikke spekulere i årsak til dyretragedien, men politiet håper å kunne finne årsaken til dette gjennom avhør som skal gjøres.

Politiet vet foreløpig ikke hvor lenge forholdet på gårdsbruket har pågått. Dyr skal obduseres for å få kartlagt en mer nøyaktig dødsårsak.

Sjokkert

Leder Martin Ness i Midt-Troms Bondelag har selv vært sauebonde i 40 år i Tårnelv i Senja kommune. Han er sjokkert over å høre om sjokkfunnet mandag.

– Dette høres jo helt utrolig og forferdelig ut. Jeg har aldri hørt om noe lignende og i et slikt omfang, sier han til Folkebladet.

– Om det ligger 80 døde sauer i fjøsen på denne tiden av året, kan det jo tyde på at de har dødd i løpet av sommeren. Nå har jo vanligvis alle sauene sine ute på beite på fjellet. Dette høres veldig merkelig ut og det må jo ligge en personlig tragedie bak, tror Ness, som ikke ønsker å spekulere noe videre i hva som kan være årsaken.

SJOKKERT: Leder Martin Ness i Midt-Troms bondelag er sjokkert etter å ha hørt om dyretragedien.  Foto: Stein Wilhelmsen

Han hevder videre at bondelaget har god oversikt over hva som skjer i området, men at Midt-Troms er stort, og at han ikke har hørt om vanskjøtselen før nyheten kom mandag ettermiddag.

– Det er jo veldig merkelig at det med en slik mengde dyr ikke har blitt lagt merke til av naboer og andre folk rundt, sier Ness til Folkebladet.

Han mener dette setter et negativt søkelys på bondeyrket.

– Det er en stygg sak, og det er ikke slik vi i yrket vil fremstå, sier han.

Ferdig i avhør

Bonden var mandag kveld ferdig i avhør og politiet vil avhøre naboer og gjøre undersøkelser på stedet. Politiet tar tirsdag stilling til om bonden skal siktes, melder NTB.

Det er foreløpig uklart hva som vil skje med dyrene som har overlevd.

– En bekymringsmelder som hadde sett inn gjennom døren på fjøset, varslet den lokale veterinærvakten søndag kveld, sier seksjonssjef Hilde Haug i Mattilsynet region Nord til VG.

Veterinæren tok deretter kontakt med Mattilsynet ved å ringe en av våre inspektører på privat telefon.

– De døde dyra var avmagrede å se til. Veterinærinstituttet skal obdusere flere av dem for kunne angi en nærmere diagnose. Det var ulik grad av forråtnelse, noe som tyder på at dette har pågått over tid der dyr har dødd på ulike tidspunkt.