Mener det er nok ynglende bjørn til å gi fellingstillatelser

– Glad for støtten fra stortingspolitiker, ordfører og fylkesordfører. Det sier bonde Laila Myrhaug som år etter år mister sau til bjørnen i Bardu. –Forvaltninga underrapporterer antallet ynglende bjørn, hevder stortingspolitiker Sandra Borch som er på besøk og får støtter fra ordfører og fylkesordfører.

TVILER PÅ TALLENE: - Det reelle tallet over ynglinger er langt mer enn syv som er sikre observasjoner mens forvaltningen underrapporterer for at minister Rotevatn skal gi avslag på fellinger, sier Senterpartikollegene stortingspolitiker Sandra Borch, Fylkesordfører i Troms og Finnmark Ivar B Prestbakmo og ordfører i Bardu Toralf Heimdal. De besøker bonde Laila Myrhaug som mister sau til bjørn i Bardu   Foto: Ulf Antonsen

nyheter

For tredje år på rad mister Laila Myrhaug i Østerdalen i Bardu sau som blir tatt av bjørnen. Hun mener bønder i området har tapt langt over hundre sau de siste årene og lever konstant med frykten for flere tap.

En plage

- Ja, det plager meg dag og natt når vi vet at det er bjørn der ute, sier Laila og ser opp imot liene der det nå er mange dyr på beite samtidig med at bjørnen allerede i sommer har slått til. Med støtte fra Fylkesmannen, har de gått uropatruljer i marka, men snart er den slutt og bjørnen får utmarka alene sammen med sauen. – Det er stille enn så lenge, men når bjørnen først slår til, så gjør den stor skade på kort tid, forteller Laila, og legger til at nå er det forhold for bjørnen. I de frodige liene i Bardu står blomen enkelte steder opp til haka og man er ikke høy i hatten med følelsen av bjørn i området sier hun. Ved hjelp av bålrøken prøver mannskapene å skremme den unna om natta når rovdyrene er mest aktive.