Røyker laks etter sagnomsust oppskrift

– Å røyke laks er som å lage vin, sier Arild Kristiansen som røyker på Fjellkysten Gjestehus. Noe både gjestene og vert Tor Lyngmo er veldig fornøyde med.

SMAK AV TRADISJON: Arild Kristiansen viser fram en side med laks som røykes etter en gammel, tradisjonsrik metode han lærte av legendariske gullvasker og laksefisker Ivar H. Hauge ved Tanabredden på 90-tallet.  Foto: Ulf Antonsen

nyheter

Utenfor Fjellkysten Gjestegård ligger det en svak røyk fra kjøkkenet. Vel inne åpner Arild Kristiansen skapet med røykalaks slik at lukten og noe av røyken siver inn i rommet. Lukker man øynene føler man seg hensatt til bållukta ved et fiskevann en sommerdag. Rad på rad med sider av ferdig prekavert laks hengere glinsende i skapet til en langvarig røykeprosess.

– Å røyke laks er litt sånn som å lage vin; man har sine hemmeligheter, bedyrer Arild Kristiansen i Arctic Taste of Norway AS.