Frykter massetesting gir mange falske positive svar

Innen utgangen av mai må alle norske kommuner teste alle med symptomer på covid-19. Det blir krevende, mener flere kommuneoverleger.

SMITTEVERNOVERLEGE: Steinar Konradsen.   Foto: Birger Caspersen

nyheter

I store deler av Nord-Norge er det nesten ingen koronasmitte i befolkningen. Det kan gi store feilmarginer når det nå skal tas flere prøver, mener smittevernoverlege i Senja, Steinar Konradsen.

– Om vi tester 750 personer med forkjølelsessymptomer vil vi få 44 positive tester. Syv vil være sanne positive, mens 37 vil være falske positive. Med andre ord vil 37 personer hver uke få beskjed om at de har koronavirus uten at de faktisk har det, sier Konradsen til NRK.


Kommuneoverlege mener det blir krevende å teste alle med symptomer

Innen utgangen av mai må alle norske kommuner teste alle med symptomer på covid-19. Det blir krevende, mener flere kommuneoverleger.


Alle som testes for koronasmitte, skal isoleres. Dersom det blir påvist smitte, skal også nærkontakter og familie i karantene.

– Dette vil i verste fall bety at flere tusen mennesker blir satt i unødvendig isolasjon og karantene, sier Konradsen.


Norske eksperter usikre på effekten av Remdesivir

Legemiddelet Remdesivir er godkjent til bruk på syke covid-19-pasienter i USA. Norske eksperter mener det er for tidlig å konkludere med at det virker.


Kommuneoverlegen i Tromsø har uttalt at betydelig økt testing også vil bli krevende med tanke på bemanning.

Smittevernoverlegen i Senja etterlyser nå en diskusjon rundt hva som blir konsekvensene med å starte en storstilt testing av befolkningen.